Faiz kararı piyasaları nasıl etkiler?

Dün itibarıyla faizlerimiz 250 baz puan arttı ve 42,50'ye çıktı. Bu piyasaların beklediği bir şeydi. Beklentinin üzerinde de değil altında da. Bütün piyasanın beklentisine uygun bir rakam olduğu için dolarda da borsada da çok büyük bir düşüş olmadı. Normal piyasa seyrinde devam ediyor. Ama bunun uzun vadeli etkileri olacaktır.

Bu ne demek? Konut kredisi faizlerinde tekrar artış olabilir, mevzuatlarda bir artış olabilir. Tüm bunlarda insanların TL'ye yönelmesi daha çoğalabilir. Bunun sonucunda da konut piyasasındaki zaten olan yavaşlama daha da çok artabilir. Bununla beraber, araç piyasasında düşüşler biraz daha kalıcı hale gelebilir. En azından yataya gelebilir.

Diğer bütün piyasalar için bir durgunluk demek. Aslında biz enflasyonu düşürüyoruz, düşürmek için adımlar atıyoruz parasal sıklaştırmayla. Ama bunu enflasyon düşerken, insanların mallarının değerleri de düşeceği için bir nebze vatandaş nezdinde, yatırımcı nezdinde olumsuz yanları da olacak. Yani malı olanın mallarının değeri artık son 2 yıldaki gibi inanılmaz şekilde artmayacak hatta düşüşler olacak dolar bazı.

Burada önemli olan enflasyonun düşüşünün kalıcı hale gelmesi. Mayısa kadar hatta hazirana kadar enflasyonun yüzde 70'lere kadar vurmasını bekliyoruz. Hem Merkez Bankası böyle bekliyor hem de biz böyle bekliyoruz. Dolayısıyla o rakamı görene kadar enflasyonda bir artış olacak. Ama ondan sonra baz etkisinde düşüş olacak.

Burada önemli olan 6. aydan sonra enflasyonun düşüşü. Beklentileri karşılayacak mı? Beklenti yüzde 40-42,5 olması bekleniyor bir yıl sonra. Eğer bu şekilde olursa enflasyon şu anki faiz oranları mevzuat 50-52'ye bağlayanlar yüzde 10 real faiz kazanmış olacaklar. Ama eğer enflasyon yüzde 55-60'ta kalırsa mayıstan sonra hazirandan sonra düşüş olmazsa şu an ki faiz paramız erimeye devam etmiş olacak. Dolayısıyla önümüzdeki 6 ay çok önemli.

Burada seçimin sonucu da çok önemli. Eğer seçimden çok büyük bir sürpriz çıkıpta muhalefet çok güçlü bir oy alır, çok sürpriz yerleri alırsa bu sefer tabi erken seçim konuşmaları başlar. Erken seçim konuşmaları başlarsa da tabi piyasada başka bir olumsuz dalga olup, tekrar doların artışı ve enflasyonun artışı olabilir. Ama yok seçim sonuçları beklenildiği gibi, yani şu anki koşullarda devam ederse, iktidar tarafında kayık, muhalefet tarafında da bir gelişme olmazsa aynı şekilde yapısal reformlar yapılır ve parasal sıkılaştırma devam ederse enflasyon belki yüzde 40 hedefine ulaşır. O zaman da mevzuatta olanlar para kazanmış olur.

Ama her halükarda önümüzdeki sene herkesi zor bir yıl bekliyor. Enflasyonun düşürülmek için mal varlıklarının fiyatının düştüğü ve satışlarının zorlandığı bir yıl olacak. Bunu önceki gibi "ne alsam, ev alsam, arsa alsam, hisse alsam, gidiyor, uçuyor, kazandım" dediğimiz bir yıl olmayacak. Sadece ucuza iyi mal alanların kazandığı bir yıl olacak. Ve özellikle aklı olanların, parası olanların bu ucuz fırsatları düşük fiyattan topladığında para kazanacağı bir dönem olacak. Dolayısıyla bu yıl ucuz olan varlıkların 2024 toplama zamanı. 2025'te faizler düştüğünde ciddi para kazanma şansı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mert Başaran Arşivi