İcradan yapılacak tahsilatlar hayal oldu

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında uygulama alanı bulan gider avansı ücret tarifesinde 2024 yılında uygulanacak miktarlar Resmî Gazete'nin 21/12/2023 tarih ve 32406 Sayı ile tebliğ olunarak 01/01/2024 tarihinden itibaren uygulanacağı belirtildi.

Yeni yılda alacaklılar tarafından söz konusu gider avansı tarifesinde yazılı miktarlardaki avansı icra dosyasına depo etmeyenler satış talep edemeyecek.
Belki ilk bakışta çok dikkat çekmeyen bir düzenleme gibi görünse de aslında bir vatandaşın hak arama mücadelesinde yoluna çıkan kocaman bir engele dönüşebilir.

İCRA DOSYA SAYISI 21.593.574

Uyap istatistik bilgi sisteminden edinilen bilgiye göre ülkemizde devam eden 21,5 Milyon icra dosyası bulunmakta. Bu dosyalardaki alacaklıların önemli bir kısmı banka ve finans şirketleri gibi güçlü alacaklılar olsa da bu şirketler kadar ekonomisi güçlü olmayan diğer dosya alacaklılarının da haklarının korunması önemlidir.
Bazı durumlarda aylar yahut yıllarca borçlusundan borcunu tahsil etme ümidiyle bekledikten sonra alacakların tahsil edilememesi nedeniyle, alacaklılar icra takiplerine girişmekte ve takibin kesinleşmesinden sonraki evrede borçlunun mal varlığına haciz konulmasına binaen satış talepleriyle birlikte ücret tarifesinde yazılı bedelleri icra dosyasına depo etme gücüne ne yazık ki bütün alacaklılar sahip olamayabilir.

TAŞINMAZ MALLARIN HACZİ İÇİN 25.000-TL GİDER AVANSI ZORUNLU OLDU

Bu durumda borçlusundan 50.000 TL alacaklı olan bir kişi yada kurumun, borçlunun mal varlığına haciz konulmasından sonraki süreçte hacizli malın satışı için alacaklıdan 25.000 TL satış avansının dosyaya depo edilmek istenmesini hukuk düzeni korumamalıdır.
Ne var ki aylar yıllarca alacağını tahsil edemeyen alacaklıların önüne bir de 2024 yılı içinde uygulanacak gider avansında yazan miktarların dosyaya ödenmesinin zorunlu tutulması ne yazık ki ekonomik gücü olmayan borçluların alacağını tahsil edememesine neden olabilir.

EMEKLİ- ESNAF-ÇİFTİ ALACAKLI OLDUĞU İCRA DOSYALARINA BU AVANSI YATIRAMAZ

Bir dosyadaki alacak miktarına önem vermeksizin ülkedeki tüm dosyalarda uygulanmak üzere ister dosya alacağı 10.000-TL olsun, ister dosya alacağı 1 Milyon TL olsun tüm alacaklıları kapsar nitelikte herkesten aynı gider tarifesi yani bir evin, arsanın, tarlanın üzerine haciz konulmasından sonra satış için 25.000 TL gider avansı istemek, hak arama hürriyetine engel teşkil edebilir.
Ne yazık ki bir emeklinin, bir esnafın yahut bir çitçinin neredeyse alacağı kadar bir parayı dosyaya masraf avansı olarak yatırması beklenemez.

BU UYGULAMA HİÇ KİMSENİN İŞİNE YARAMAZ

Böyle bir durumda alacaklı alacağını tahsil için tarifede belirlenen yüksek bedelleri avans olarak dosyaya yatıramayabilir, bu nedenle alacaklı alacağını tahsil edemeyebilir, borçlu borcunu ödeyemeyeceği için faiz yüküyle karşı karşıya kalabilir ve en önemlisi devlet icra dosyası ile elde edilmek istenen sonuçtan elde edeceği harç ve vergi alacağından mahrum kalır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Zafer Arşivi