Güzellik merkezlerinde gerçekleştirilen hatalı işlemlerde tüketicinin hakları

Her gün birbirinden farklı platformlarda karşınıza çıkan ve aldatıcı reklamlar sonrasında bir şekilde sizinle iletişime geçmeyi başaran güzellik merkezlerinde yapılan hatalı uygulamalar sonrasında tüketicinin haklarını gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

TÜKETİCİNİN TAZMİNAT VE ŞİKÂYET HAKKI

Tüketicilerin güzellik salonlarında kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmaksızın vücutta oluşabilecek yanık ya da yaralanmalar sonrasında verilen hizmeti şikâyet hakları bulunmaktadır.

Türk Borçlar Kanunu’nda; yapılacak işin/eserin, sözleşmede kararlaştırılan niteliklerine, ya da iş sahibinin beklediği amaca uygun olmaması veya lüzumlu bazı vasıflardan bir ya da birkaçının bulunmaması halinde ayıplı ifa kabul edileceği düzenlenmiştir.

Buna göre şahsiyet hakkı hukuka aykırı şekilde zarara uğrayan tüketici manevi tazminat hakkı elde edebileceği gibi maddi kayıplarının oluştuğunun yapılacak yargılamada tespit edilmesi halinde maddi tazminat talebinde de bulunulabilecektir.

TÜKETİCİ BİLGİLENDİRİLMELİ

Güzellik merkezleri tarafından uygulanacak işlemler hakkında tüketici yapılacak işlem öncesinde işlem ile ilgili süreç, olası riskler, doğabilecek sonuç ve komplikasyonlar bilgilendirilerek aydınlatılmalı ve bu durumu taraflar arasında müzakere edilmek suretiyle aydınlatılmış onam formları alınmalıdır.

MERDİVEN ALTI GÜZELLİK MERKEZLERİNE DİKKAT

Konusunda uzman olmayan ve ülkemizde akredite edilmemiş kurumların sertifika programlarına dayalı olarak hizmet vermeye çalışan, deneyimsiz kişiler tarafından gerçekleştirilen özellikle lazer operasyon başta olmak üzere tüketicinin vücudunda gerçekleşebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalı ve sadece kapısının üstünde güzellik merkezi yazan kişi ve kurumlara mesafeli yaklaşılmalı.

Yargıtay, kişilik hakları hukuka aykırı olarak saldırıya uğrayan kimse, manevi tazminata hükmedilmesini isteyebilir. Hâkim, manevi tazminatın miktarını tayin ederken saldırı teşkil eden eylem ve olayın özelliği yanında tarafların kusur oranını, sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumlarını da dikkate alarak tazminatın miktarına karar verilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Zafer Arşivi