2024’ün gelişi 2023’ten belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de 9 Haziran 2023'te yayımlanan kararla, Dr. Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasıyla birlikte Merkez Bankası Para Politika Kurulu tarafından arka arkaya gerçekleştirilen faiz artışları sonrasında temerrüt faizi başta olmak üzere birçok faiz türündeki değişikliği gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

Hukukumuzda bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ 7 KEZ GÜNCELLEDİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin tesisi adına 22 Haziran 2023 tarihinde yüzde 8,5 ‘ten başlattığı artış serisini 21 Aralık 2023 tarihinde yüzde 42,5 seviyesi ile sonlandırdı.

REESKONT / AVANS FAİZ ORANLARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Para politikası kurulu tarafından gerçekleştirilen faiz artışları sonrasında en önemli yükseliş reeskont / avans faizlerinde yaşandı. Vatandaşların çeke senede uygulanan faiz olarak bildikleri avans faiz 24 Haziran 2023 Tarihinde yüzde 16,75 iken 23 Aralık 2023 tarihinde bu oran yüzde 44,25 seviyesine yükselmiş oldu.

MAL VE HİZMET TEDARİKİNDE FAİZ ORANI 11,75’TEN YÜZDE 48,00’E YÜKSELDİ

Türk Ticaret Kanunu'nun 1530 uncu maddesinin yedinci fıkrası uyarınca mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde uygulanacak faiz oranı yıllık yüzde 48,00 alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı 1.310,00 Türk lirası olarak tespit edildi.

BU BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR: BU YIL SAKIN BORÇLANMAYIN

Para politika kurulu tarafından alınan kararlar sonrasında 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilen faiz artışlarının tamamı 1 Ocak 2024 itibariyle hayatımızdaki yerini almış oldu. Bu kapsamda kredi kartından tutun, bankalara, ticari işlerinizden tutun, tüketim ihtiyaçlarına kadar bir çok borçlanma kaleminde siz siz olun lütfen bu yıl MÜMKÜNSE HİÇ BORÇLANMAYIN!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Zafer Arşivi