6 Şubat depremlerinden sonra haber alınamayanlar gaip sayılacak

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkez üssü olan depremler sonrasında ölüm tehlikesi içinde kaybolan vatandaşlar gaip sayılabilecek. Gaiplik kararının ne olduğunu, şartlarını ve depremzede vatandaşların aileleri için önemini yazımızda birlikte inceleyelim.

Gaiplik (Kişiliğin Hâkim Kararıyla Sona Ermesi) Ne Demek?

Hukukumuza göre kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolması ya da kendisinden uzun süre haber alınamayan kişinin ölümü çok muhtemel ise hâkim tarafından verilecek gaiplik kararı ile kişilik sona erdirilmesine gaiplik denir.

Gaip olmanın şartları ise kişinin ölüm tehlikesi altında kaybolması, uzun süreden beri haber alınmaması ve ölüm tehlikesi içinde kaybolmadan itibaren bir yıl geçmesi gerekir.

Depremde Kaybolan Vatandaşlar Ölmüş Sayılacak

Depremde kaybolan vatandaşlar hakkında mahkemece yapılacak yargılama ile gaip olduğuna karar verilmesi halinde ülkemizde yaşanan ve her anlamda yıkımı büyük olan depremlerin sonrasında enkazlardan çıkarılamayarak hakkında kayıp ilanı verilen kimselerin öldüğü mahkeme kararı ile hüküm altına alınmış olacak.

Gaiplik Kararı İçin Kimler, Nereye Başvurabilir?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.

Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesine başvuru yapılması gerekir.

Gaiplik Kararının Önemi

Mahkeme tarafından verilecek gaiplik kararı sonrasında ölüme bağlı haklar (miras, nüfustan düşme varsa vefat edenlerin vasiyetleri açılabilecek) kullanılabilecek.

Gaiplik kararının verilmesinden sonra; karar nüfus müdürlüğüne bildirilerek ölüm kütüğe tescil edilebilecek, karar ile ölen kişinin malvarlığı mirasçılarına geçebilecek ve gaibin sağ kalan eşi evliliği sona erdirebilmek için bu kararla birlikte evliliğin feshi için dava açabilecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Zafer Arşivi