Finansal sıkılaşma bizi nasıl etkiler?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından art arda yapılan açıklamalarla mali sıkılaşmanın artarak devam edeceğini söylemesi üzerine bankalarca neredeyse tüm kredi türlerine ulaşmanın zorlaştırılması, kredi maliyetlerinin yükseltilmesi ve kredi kartı nakit avanslarında taksit sayılarının düşürülmesinin muhtemel etkilerini hep birlikte inceleyelim.

VERESİYE DEFTERİ GERİ GELİR Mİ?

Bazı bankalarca kredi kartı kullanım limitlerinin düşürülmesi, nakit avans ve taksit sayılarının azaltılması sonrasında özellikle semt esnaflarında uzun yıllardır kullanılmayan veresiye defterlerinin yeniden kullanılmaya başlanmasına neden olabilir.

Sadece temel ihtiyaçların karşılanabildiği bakkal, manav, kasap alışverişinin birkaç bin lira tuttuğu bugünlerde herhangi bir şekilde kredi kartında temerrüde düşülmesi yani ekstrenin zamanında ödenmemesi sonrasında kart hamili hakkında girişilecek icra takibinde bankaların talep edeceği faiz oranı çoktan %100’ü geçti. Böyle bir faiz yüküyle karşılaşmak istemeyen vatandaştan veresiye defterine yeniden talep gelir mi bunu hep birlikte takip edip göreceğiz.

ORTA VE BÜYÜK ŞİRKETLERDE DURUM NE?

İşletme sermayesi sınırlı ölçüde olan ve çok cüzi bir karla sadece giderler için çalışan şirketlerde her an kriz yaşanabilir. Satılan malın yerine aynı bedel ve miktarda mal koymak neredeyse imkânsız. Bir de artan işçilik ve işletme giderleri sonrasında artan birçok gider kalemiyle birlikte orta ve büyük işletmelerin ayakta kalması gerçekten takdire değer.

Öte taraftan gelir gider dengelerini tutturamayan ya da dövizle borçlanıp bir de üzerine faiz yüküyle karşı karşıya kalanların durumu daha kritik.

1 NİSAN 2024 MİLAT OLABİLİR

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinden sonra sıcak paraya ulaşmanın hem gerçek kişiler hem de şirketler tarafından daha da zorlaşacak olması halinde bankalar tarafından Covid döneminden bu yana yüzdürülen tüm kredilerin takibe dönüşmesi mümkün hem de şuan ki temerrüt faizleriyle.

Uyap istatistik bilgi sisteminden edinilen bilgiye göre hali hazırda takibi devam eden 21.547.580 adet icra dosyası bulunmakta.

1 Nisan 2024 tarihini takip eden 90 gün içinde bankaların borçlularına karşı nasıl bir tutum içinde olacağını yine hep birlikte göreceğiz.

KONKORDATO TALEPLERİNDE ARTIŞ YAŞANABİLİR

İşletmelerin mali yapısının bozulması ile alacaklıların alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma olarak hukuk dünyasında yerini alan konkordato, mali yapısı bozulan şirketlerin yeniden yapılandırmasına çözüm yolu bulma arayışında artış yaşanabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Zafer Arşivi