Gelecek hesaplarınızı yakmayın

Dolandırıcılar tarafından hedef haline gelen gençlerin banka hesaplarının kullanılması sonrasında özellikle üniversite öğrencilerinin yaşayabileceği sıkıntıların ne olduğunu, kiralık hesap kullandıranların cezai sorumluluğunu yazımızda birlikte inceleyelim.

Masak Üniversite Öğrencilerini Uyardı

Yükseköğretim Kurulu, banka hesaplarının yasa dışı amaçlarla kullanılması halinde karşılaşabilecekleri tehlikeler konusunda öğrencileri bilgilendirmek amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile iş birliği yaptı.

Yükseköğretim Kurulu, “Son dönemde özellikle üniversite öğrencilerinin banka hesaplarını başkalarına kullandırmak suretiyle gelir elde ettiği, kullandırılan bu hesapların suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı, dolandırıcılık gibi ağır hapis cezaları gerektirecek suçlara sebebiyet verebileceği" yönünde şikayetler gelmesi üzerine MASAK ile iş birliğine giderek, mağduriyet yaşamamaları için öğrencileri uyardı.

MASAK tarafından hazırlanan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversitelere gönderilen afişlerde öğrencilere “Gelecek hesaplarınızı yakmayın. Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın." uyarısı yapıldı.

7 Milyon Üniversite Öğrencisi

2022-2023 eğitim öğretim yılında toplam 6.950.142 öğrencinin 6.204.078’i devlet üniversitelerinde, 735.433’ü vakıf üniversitelerinde, 10.631’i vakıf meslek yüksekokullarında öğrenim görüyor.Bu sayının yüksek olması öğrenciler üzerinden rant elde etmek isteyen kötü niyetli insanların pazarı haline gelmiş durumda.

Gerek okulda arkadaş ortamında gerekse öğrencilerin sosyal medya üzerinden tanıştıkları kişilerin hesaplarını herhangi bir gerekçe ile kullanılmasının talep edilmesi halinde bu kişilere hesaplarını kullandırmaması ve durumu hemen savcılığa yahut en yakın emniyet birimlerine bildirmesi gerekir.

Hapis Cezası Var

Kendi hesabınızdan başkasına adına işlem yapılması halinde 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki Kanun uyarınca 6 Aydan 1 Yıla kadar hapis veya 5000 güne kadar adli para cezası verilmesi düzenlenmiştir.

Ayrıca bu suçun banka vasıta ile işlenmesi halinde yani dolandırıcılık, yasa dışı bahis yada terör örgütüne finansman sağlanması gibi başkaca suçları da kapsaması halinde kanunun ayrıca düzenlenmiş olduğu bir ceza ile kişinin cezalandırılabilme ihtimali de ortaya çıkabilir.

Adınıza kayıtlı banka hesabının kiralanması sonrasında bir dolandırıcılık eylemine karışılması halinde 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Zafer Arşivi