Gram altın 3000 lira mı olacak? Araç ve konut fiyatları düşecek mi? Altında yeni dönem

Faizler yüzde 40 artırıldı. 500 baz puan daha artırıldı. Peki bundan sonra piyasalar ne olacak? Piyasalardaki gidişat biraz daha parayı bulmanın zorlaşması, maliyetlerin artmasıyla fiyatlarda ufak düzeltmelerin yaşanması olası gözüküyor.

Buna örnek; Konut fiyatlarının artış hızının artık azalması. Hatta dolar bazlı düşüşlerin devam etmesi. Aynı şekilde araç fiyatlarında düşüşlerin olması. Borsamızda ise yatay gidişatın biraz daha devam etmesi. Yani 7500 ila 8500 bandı arasında gidip gelmesi gibi düşünebiliriz.

Merkez Bankası bunu, bu yılın son faiz artışı olarak nitelendirdi. Ama daha sonraki dönemde de bir 250, hatta 250 iki tane baz puan artış olma ihtimali de 45'lere, belki enflasyon ihtimaline göre 50'lere çıkma durumu var.

Burada bir diğer parametre, asgari ücretin kaç lira belirleneceği. Bu da çok önemli. Asgari ücretin belirlenmesi hem dolar fiyatını hem de diğer işçilik maliyetlerini etkileyeceği için enflasyona katkısı olacak dolaylı olarak.

Dolayısıyla tüm bunlar ocak ayına doğru piyasayla ilgili daha da net yorum yapmamıza neden olacak. Ama anlaşılan o ki, yıl sonuna doğru borsamız bu aralıkta gidip gelecek. Belki aralıkta Christmas olmasıyla, yurt dışında noel olmasıyla, yurt dışı piyasalarının kapalı olmasıyla bizim borsamız bir tık yukarı hacimsiz olarak 8000'in üzerine atabilir.

Ama orta vade de durum faizler düşene kadar hiçbir varlıkta konut olsun, araç olsun, hisse senedi olsun çok büyük, sert çıkış beklemiyoruz.

Bununla beraber Amerikan Merkez Bankası'nın faiz düşüşü de çok önemli. Onu da çok bekliyor piyasalar. Amerikan Merkez Bankası'nın 2024'ün ikinci yarısında faiz düşüşü yakması sinyali vermesiyle altında ve Amerikan borsasında ciddi artış olabilir.

Aynı şekilde Bitcoin'de de böyle. Altın zaten tarihi zirvesi olan 2080'lere doğru ilerliyor. 2080 çok önemli. 2080 ons kırarsa altın yeni bir döneme girecek. Ve ciddi bir yükseliş yapma potansiyeline sahip olacak.

Burada en çok dikkat çeken 2024 yılında altının gram bazı, hem doların hem onsun artışıyla gram bazlı yıl sonuna doğru 3000 lirayı görme ihtimali epey yüksek gibi gözüküyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mert Başaran Arşivi