Binlerce insan mağdur oldu, Borsa piyasalarında neler oluyor?

Çok büyük bir şirket, günlerdir taban olarak 400 liralardan 140 liralara kadar geldi. Nihayet bugün buradan bir dönüş yapıyor gibi gözüküyor. En azından alıcı geldi taban taban. Normalde bunlar olacak şeyler değil.

Normal bir ülkede, normal bir piyasada olacak şeyler değil. Fakat bizim ülkemizde çok spekülatif olaylar olabiliyor. Burada vatandaşa her zaman söylediğim şeyi tekrar ediyorum; Lütfen ve lütfen devletin ve devletin büyük şirketleri, Türkiye'nin büyük holdingleri gibi başımızı ağrıtmayacak, patronların al sat yaptırmadığı, spekülatif işlemlerin olmadığı, bilançoları iyi şirketler alıp borsayı bir yatırım olarak görüp, uzun vadede tutma yoluna gidelim.

Eğer bunu yapamayacaksak, eğer bu bize mantıksız, sıkıcı geliyorsa lütfen borsaya girmeyin. Borsa bir kumar, oyun yeri değildir.

Eğer böyle hisseleri bireysel olarak seçemiyorum diyorsanız o zaman lütfen, büyük bankaların veya katılım şirketlerinin yatırım fonları var hisse senedi ağırlıklı. Katılıma uygunları da var, normalleri de var. Faiz hassasiyeti olana da olmayana da uygun. Burada bu tip iyi şirketlerden oluşan fonlar var.

Tek bir şirket, tek başınıza almak zorunda değilsiniz, seçmek zorunda değilsiniz. Bu fonu aldığınızda içinde zaten 20 tane Türkiye'nin en büyük şirketleri oluyor. Ve bunları alıp köşeye attığınızda para kazanıyorsunuz. Uzun vadede düşünmeniz lazım.

Borsa 6 aylık bir süre için yatırım yapılacak bir yer değildir. Minimum 3 yıl köşeye atacağınız, çocuğunuzun geleceği için, kendi geleceğiniz için, emekliliğiniz için paranız varsa köşeye koyarsanız, geçmiş istatistikler gösteriyor ki iyi şirketler hep dolar bazı çok kazandırmış. Ama kısa vadeli 6 aylık, 3 aylık kesinlikle yatırım yapılacak bir yer değil borsalar.

Çünkü o sırada bir kriz çıkar ya da başka kötü bir haber çıkar savaş vs. borsa düşebilir. Uzun vadeli düşünecekseniz ve bu yatırım fonlarından sepet yapacaksanız ve iyi hisse seçebiliyorsanız sorun yok. Ama bunu yapamıyorsanız lütfen al sat ya da oyun için borsaya girmeyin.

Borsa bir oyun yeri değildir. Özellikle spekülatif kağıtlarda böyle al sat yapanların çok büyük paralar kaybettiğini görüyorum. Bu en son 400 liradan bu kağıdın bu kadar çok düşmesi, bunun bir örneği. Bir sürü insan, binlerce insan mağdur oldu. Lütfen buna çok dikkat edin.

Özellikle sosyal medyada bu tip kağıtları öven, paylaşan, 'uçacak, kaçacak' diyen veya Telegram hesaplarında bunlarla ilgili 'uçacak, kaçacak' diyen bilgilere lütfen itibar etmeyin. Bunların çoğu malı boşa atmak için yapılan hareketlerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mert Başaran Arşivi