Seçim süreci ve vatandaşa düşen büyük rol

Yerel seçimler yaklaşıyor. Burada vatandaşa çok büyük bir iş düşüyor. Nedir bu derseniz? Seçimlerin olduğu yıllarda demokratik ülkelerde vatandaş doğru şeyleri talep ederse, doğru şekilde örgütlenirse istediklerini alabilir. Bu seçimlerde CHP'li AK Parti'li demeden, herkesin birleşerek belli konularda isteklerini anlatması, talep etmesi çok önemli. Benim gördüğüm şu anda en önemli sorunlardan biri kentsel dönüşüm sorunu. İstanbul'da belli mahalleler, belli bölgeler hala dönüşemiyor. Bunun nedeni evlerin imarlarının yetersiz olmasından dolayı müteahhitler giremiyor. Vatandaşlarda da bir evi yeniden yaptıracak bütçe yok. Bu bölgelerin çözümü, 1-2 kat ek imar verilerek ada bazında birleşerek, tıpkı Fikirtepe'de, tıpki Bağdat Caddesi'nde yapıldığı gibi insanların evini ücretsiz yenilemesine olanak sağlanması. Bu bölgelerde bu yapıldı, ama maalesef Fatih, Bakırköy, Beşiktaş gibi yerlerde bu yapılamıyor.

Vatandaşın bununla ilgili kaplara bölünüp sen o partilisin, bu partilisin demeden talebini siyasetçilere anlatması lazım. Bu birinci önemli konu. Yoksa deprem felaketinde Allah korusun çok ciddi kayıplar verebiliriz.

Bugün Bakırköy'deydim. Bakırköy'de hala bir sürü bina enkaz halinde yıkılmış. Enkazları duruyor. Buralarda 3-4 yıldır imarla ilgili sorunlardan dolayı inşaat yapılamıyor. Bu tip yerlerde 4 kat imar veriliyor. Vatandaşta da inşaat maliyetlerine ödeyecek para olmadığı için evler yenilenemiyor. 100 metrekare inşaat 3 milyona geliyor. Dolayısıyla bu sorunun en önemli konu olduğu ve adayların bu konuyu çok ciddi gündeme getirmesi gerekiyor. Bununla ilgili vaad veren ciddi oy alacaktır.

Bir diğer konu da EYT'yi kıl payı kaçıranlar. Bu da çok büyük bir haksızlık oluşturdu toplumda. Arada 1 gün, 1 ay, 1 haftayla 17 yıl sonra emekli olacak insanlar var. Bu da çok adil bir uygulama değil. İnsanlarda çok ciddi bir tepki oluşturdu. Bununla ilgili haklı bir talep var. Bununla ilgili de acil bir şekilde kademeli emeklilik. Yani hemen emeklilik değil ama en azından yaşına göre belli süreyle kademe bir şekilde emeklilik yapılarak bu mağduriyetlerin giderilmesi lazım. Aksi halde biri 45 yaşında emekli olduğunda diğeri 60 yaşında emekli olacak. Bu da çok büyük bir sıkıntı oluyor.

Bununla ilgili de vatandaşın birleşerek kendi talebini anlatması lazım. Bunu anlatmadığı sürece, bunu talep etmediği sürece sen ben kavgasına, siyaset kavgasına bulaştığı sürece istediklerinden sonuç alamaz. Dolayısıyla vatandaşın bir an önce bu seçimden sonra bir daha, önümüzdeki 4 yıl seçim olmadığını aklına kazıyıp, bu seçimde haklarını isteyecek şekilde hem sosyal medyada hem sokakta gördüğü siyasetçilere bunu anlatması çok önemli. Burada hakkımızı aldık aldık. Bunları alamazsak bir dahaki seçimler, ondan sonra büyük ihtimal 4 yıl boyunca siyasetçiler bizi unutacak. Umarım seçmenler, vatandaş, siyasetçiler nasıl bir gün o partide bir gün bu parti de siyaset yapıyor, bir gün onunla ittifak yapıyor, bir gün bununla ittifak yapıyor, Meclis lokantasında hepsi birbiriyle oturup yemek yiyebiliyorsa, biz de vatandaş olarak birleşip kendi iyiliğimizi doğruyu isteyebilelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mert Başaran Arşivi