Ekonominin sağlığı için dolar 42 lira bandına gelmeli

Evet, geçenlerde Mehmet Şimşek yaptığı bir konuşmada, "sıkılaştırmanın sonlarındayız, yavaş yavaş piyasalarda bir gevşeme olacak" dedi. Burada bunu Türkiye için mi kastetti, yurt dışı için mi kastetti çok net olmamakla beraber bizim piyasalarda bunu, faiz artışlarının sonuna geldik, yavaş yavaş faizler düşecek, yine eskiye döneceğiz gibi tenziratlar yapılmaya başlandı.

Ama aslında bakarsanız benim anladığım tam o değildi. 6 ay boyunca biz böyle belki yüksek faizle real faiz vermeye çalışarak devam edeceğiz. Belki bir kaç baz puan daha artıracağız. Ondan sonra enflasyonumuz yüzde 70'lere vurup, mayıs haziran gibi düşüşe geçişe başladığında bunu gördüklerinde, tekrardan bir faiz düşüşü olup yıl sonuna, yılın ikinci yarısında faizin düşüş olduğu, daha parasal gevşemenin olduğu bir döneme doğru yönelebiliriz. Bunu kastetti bence.

Bunu da zaten yurt dışına bakarak söylüyoruz. Yurt dışı da önümüzdeki belki mayısa kadar faizlerde çok büyük bir düşüş yapmayacak. Ama mayıstan sonra orada da bir düşüş olacak. Ama oradaki düşüşle beraber tekrar bir para bolluğunun oluşma ihtimali oluşabilir. Bunu öngörerek burada da faiz düşüşü olacak demiş. Olma ihtimali yüksek. Ben bunu böyle görüyorum. Yoksa tekrardan eski politikalara dönüyoruz demek değil bu.

Mehmet Şimşek olduğu dönemde bunun böyle olacağını düşünmüyorum. Bu şekilde istikrarlı şekilde devam edeceğiz gibi gözüküyor. Banka kurumlarından ya da yurt dışı finans otoritelerinden de HSBC yıl sonu için 33 lira hedef fiyat verdi dolarda. Bu da çok şaşırtıcı bir rakamdı. 38-40 lira veren de var. Çok iddialı geldi bana bu rakam. Türkiye'de çok fazla 60-70 olacak diyen bir yerde, HSBC gibi bir kurumun 33 vermiş olması çok şaşırtıcı. Bana tabii bu da biraz abartı geldi. Daha önceki yorumlara bakınca bu tip büyük şirketlerin yorumları genelde tutmayabiliyor. Dolayısıyla tedbirli olmak lazım.

Benim dolar için öngörüm; eğer yüzde 51 asgari ücret zammı yapıldıysa doların yüzde 35-40 artması gayet sağlıklı olur ülke için. Bu da 42 lira bandında doların gelmesi yıl içinde ekonominin sağlığı için gerekli gibi gözüküyor. Bunun altında olması, 30-33 kalması, yüzde 50 asgari ücretin arttığı bir yerde, enflasyonun olduğu bir yerde uzun vadede ekonomide ciddi sıkıntılar yaratır. Ve ondan sonraki yıllarda dolarda büyük bir patlama riski yaratır. Dolarda patlama olmamasının yolu, doların enflasyonuna göre düzenli şekilde artışını serbest bırakmaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mert Başaran Arşivi