Dr. İlkut Taha Taslı

Dr. İlkut Taha Taslı

Uluslararası Medyadaki PKK/KCK Propagandaları ve Suriye PKK’sının Geleceği

Geçen hafta Mazlum Abdi’nin (kod adı) Reuters Haber Ajansında 8 Şubat 2024 tarihinde yayınlanan mülakatı ve Fransız L’Humanite gazetesinin 9 Şubat 2024 nüshasında tam sayfa PKK manşetiyle çıkması örgüt propagandaları bakımından dikkat çekici gelişmeler.

L’Humanite gazetesi, Fransa’da 100 yıldan fazla süredir yayın hayatını sürdüren, Fransız solunun önde gelen bir yayını. Fransız Komünist Partisinin yayını olarak da biliniyor. PKK üst yöneticilerinin beyanatlarına önceki yıllarda da L’Humanite’de geniş yer verildiğini de ayrıca ifade etmeliyim. 9 Şubat’ta ise adı geçen gazetede, “Kürdistan: Çözüm Siyasidir” başlıklı bir bildiri yayınlandı. Buna göre sözde Kürt sorununun çözümü için şunların gerektiği iddia ediliyor: “i. Türk devletiyle ticari ortaklıklara ve askeri iş birliğine son verilmesi, ii. PKK'nin “terör örgütleri” listesinden çıkarılması, iii. Interpol aracılığıyla Türk devletiyle polis ve adli iş birliğine son verilmesi, iv. Ocak 2013’te Paris’te üç Kürt kadın cinayeti davasındaki savunma gizliliğinin kaldırılması.”

Diğer taraftan Mazlum Abdi, Mazlum Kobane, General Mazlum, Ferhat Abdi Şahin gibi kod adlarıyla bilinen Suriye PKK’sı (PKK/KCK-PYD/YPG-SDG) elebaşı, 8 Şubat’ta Reuters’a Suriye’deki İran destekli silahlı unsurların kendilerine yönelen saldırısı hakkında beyanatta bulundu.

Hem haber metninde hem de terörist elebaşının beyanatlarında dikkati çeken ilk husus, “DEAŞ ile mücadele ettikleri” şeklindeki jenerik cümlelerin sürekliliğini koruduğu.

Bu beyanatta önemli görülen hususlardan bir diğeri, örgüt için “teknik kabiliyetlere ve Suriye’nin kuzeydoğusunda konuşlandırılan hava savunma sistemlerinin artırılmasına ihtiyaç duydukları” vurgusu. İkincisi ise ABD unsurlarının çekilmeyeceğine ilişkin Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Beyaz Saray’dan aldıkları güvence. Diğer taraftan ABD’nin çekilmesi halinde “bölgedeki koşullara uygun planlara yöneleceklerini” de ifade ediyor. Devamında da Suriye ordusuyla uzun vadeli bir iş birliğinin pek de mümkün olmadığını dile getirdi. Abdi (K), ABD askerlerinin sonsuza kadar Suriye’de kalmasını beklemediklerini de beyan etti.

Suriye ordusuyla iş birliği meselesi yani Suriye PKK’sının Suriye Arap Cumhuriyeti ordusuna entegre olması ile ilgili tartışmalar, ABD’nin Aralık 2018 döneminde askerlerinin Suriye’den çekileceği yönündeki ilanı sonrasında yoğunlaşmıştı. Bununla beraber ülke yönetimindeki merkeziyetçi yapı ile adem-i merkeziyetçi idare yönündeki talepler, anayasa değişikliği tartışmaları ve yeni anayasa yazım süreci, YPG/SDG’nin mevcut silah rezervlerinin ve silahlı unsularının Suriye ordusuna angajman sürecinin niteliği vb. konularda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle görüşmeler sürekli olarak kesintiye uğradı.
Mezkur elebaşının Al Sharq TV adlı kuruluşa verdiği 14 Nisan 2023 tarihli röportajda da bu husus gündeme gelmişti. Röportajda, SDG’nin Suriye’de hesaba katılması gereken bir güç ve Suriye topraklarının savunma sisteminin bir parçası olduğu, Suriye ordusuna katılmayı umdukları hususları dikkati çekmektedir. Kod adı Abdi, buna ilaveten “savaşçı” sayısının yüzbinin üzerinde olduğu ve Şam yönetimi ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini de belirtmişti.

Suriye PKK’sının yani silahlı alanda YPG ve SDG’nin Şam yönetimi emrindeki silahlı kuvvetlerle bütünleşmesine yönelik girişimler, iç savaş sonrası Suriye’sinin Türkiye karşıtlığı temelinde yapılandırılması niyetini teyit eder bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Bu haberler, içeriklerinin yanı sıra örgütün uluslararası propagandasının sahip olduğu ölçeği göstermesi bakımından da önemli. Birleşik Krallık ve Fransa merkezli bu yayın kuruluşları uluslararası nitelikte. Dolayısıyla bu haberler, terör örgütünün uluslararası meşruiyet arayışı sürecinde; mensupları, ideolojisi ve kurumlarıyla makulleş(tiril)mesine “katkı” sağlayan gelişmeler olarak görülebilir. Ayrıca bu etkileşimlerin, PKK’nın ideolojik-teorik varlığını “haklı” göstererek ona bilişsel güvenli alan sağladığı ve örgütsel umutları canlı tuttuğu da unutulmamalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. İlkut Taha Taslı Arşivi