Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya

Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya

Aklımdaki sorun

Hepimizin gün içerisinde aklında birçok soru oluşur. Kimimiz takıntılı bir şekilde cevabı bulmaya çalışırken kimimizde soru hali olarak kalmasına izin veririz. Bitmek bilmeyen bu girdap bazen travmatik durumları irdelerken, bazense birçok duyguyu aynı anda yaşamamıza vesiledir. Bu yazımda sorularınıza cevap bulmanın farklı bir tekniğini öğretmek istiyorum. Bu tekniği meta kognitif terapide kullanmaktayım…

İlk olarak düşünceniz üzerine düşünebilmeyi öğrenelim: Aslında insan düşüncelerinden bağımsız ve onlardan daha üstün bir varlıktır. Fakat birçok kişi kendini düşüncelerinden ibaret sanır. Aklından geçenin seni yönetmesine izin verirsen, beynin seni ele geçirir. O yüzden birinci aşamamız düşüncelerimize mesafe koymak olmalıdır. Böylece onlardan daha üstün olduğunu fark edersin… Unutma ki düşündüğünden değil, yaptıklarından sorumlusun. Ardından duygu ve düşünceni fark et. Şu anda ne hissediyorum sorusunun cevabı seni duyguna götürecektir. Birçok duygu ile karşılaşabilirsin, korkma ve yoluna usulca düşüncelerini bularak devam et! Bulduğun düşüncelerine şu soruları sor: Yapmazsam ne olur? Ne kadar gerçekçi? Bunun sadece bir düşünce olduğunu hatırla ve o an, anda kalmaya çalış. Anda kalmak için beş duyu organın olan görme-duyma-koklama-tat ve dokuyu hisset. Nefesini kontrol ederken yavaşla ve zihninin anda kalmasına izin ver. Sonra bu düşüncelerin ile nasıl başa çıkmaya çalıştığını sorgula. Sence başa çıkma şeklin sağlıklı mı? Belli tekrarlar ya da kendine veya başkasına zarar verme eğilimin varsa bil ki başa çıkma tekniğin doğru ve sağlıklı değil…

Bu sürecin sadece zihinsel bir olay olduğunu anımsa. Şimdi tekrar gelen düşüncelerine mesafe koy. (Küçük bir mola verelim ve sana mesafe koyman konusunda destek olayım: Köprünün üzerindesin ve aşağıdan birçok araba geçiyor. Geçen araçlar senin düşüncelerin olsun ve sen onların sadece geçip gitmelerine izin ver. İyi ya da kötü araç olmalarına takılmadan yalnızca gözlemle.). Tekrarlayan düşüncelerini bul ve benzer düşünce kalıplarının gelip gelmediğini fark et! Şimdi sor kendine: Hangi duygun eşlik ediyor? Eklenen duygularını ilk duyguların ile harmanla… Gördüğün gibi birçok duygun şu an seninle. Son olarak; bu duygular ile bu kadar ilgilenmenin nedenini sorgula bakalım…

Aklındaki sorunu sorun yapanın ona yüklediğin anlam olduğunu fark ettiğinde, aklın seni değil sen aklını yönetirsin. Hayatta her şey insan için diyoruz, fakat durumu kendin yaşadığında işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Çünkü altta yatan birikim, travma ya da kayıplar olaylara fazla anlam yüklemeni doğuruyor. Neden bu kadar mutsuzum diye sorgulamadan önce aklındaki soruya yüklediğin anlamı bul. Belki de yalnızca mutsuz değilsindir. Beraberinde mutsuzluk duyguna eşlik eden birçok duygu da seninledir. Hatta tek bir sorun yoktur kafanda, peşi sıra bitmek bilmeyen onca yığılmış düşüncelere sahipsindir. Anımsadığın geçmiş yaşam hikayen, aşamadığın travmaların, duygunu iyi misafir edememenle sonuçlanabilir. Oysaki gelip, ağırlanıp sonrada gidecek… Bazen sayıca fazla misafiri ağırlamak yüktür. Tıpkı gelen birçok duygu gibi…

Keşke şeklinde başlayan cümlelerine odağını vermeye devam edersen, olabilecek güzel ihtimalleri kaçırırsın. Değiştiremeyeceklerinden ne zaman arınırsan, değiştirebileceklerinle geleceğine odaklanabilirsin. Dilerim hayatındaki tüm olumlu ve olumsuz yaşanmışlıklara saygınla elveda diyebilirsin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya Arşivi