Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya

Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya

KONUŞULAMAYAN BEKLENTİLER

İnsanların içlerinde taşıdıkları ancak dile getirmediği, genellikle başkalarının beklentilerine uyum sağlama veya çatışma korkusuyla ifade edemedikleri beklentilerdir. Bu beklentiler, ilişkilerde, iş hayatında veya kişisel hedeflerde ortaya çıkabilir. Örneğin, bir ilişkide bir partnerin duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasını beklemesi ancak bunu dile getirememesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu tür beklentilerin açık ve sağlıklı iletişimle ifade edilmesi önemlidir, aksi halde ilişkilerde anlaşmazlıklar ve hayal kırıklıkları yaşanabilir.

Her birey ilişki kurmaya ihtiyaç duyan bir canlıdır. Aktarım kişiler arası iletişimi sağlarken, stres içeren bir kısır döngüye de neden olabilir. Böyle bir durum; sizin iletişimde kalmak zorunda olduğunuz süreçler için oldukça zorlayıcıdır. İnsan, konuşarak anlaşırken, konuşulamayan birçok şey, zannedilmeye gebedir. Siz içinizde taşıdığınız yükün fark edilmesini beklerken, karşı tarafın algısı sizinle uyumlu olmayabilir. Bu nedenle, doğru iletişim ve açıklığa ihtiyaç duyabilirsiniz. İlişkinizin güçlenmesi konuşulamayan beklentiler ile değil, açık ve net bir iletişim ile sağlanır.

Birçok boşanma sürecinde çiftlerde gözlemlediğim; kendilerini ifade etme konusunda sorun yaşamalarıdır. Alınan bir yardım ile açık iletişime geçen kişilerin ilişkilerine tekrar şans verdiği örneklerin sayısı oldukça fazladır. Böylece zannedilen durumların gerçekten farklı olması ile yüzleşen çiftler, beraberliklerine bir şans daha vererek sağlıklı iletişimi tercih etmektedirler.

Kurulan yüzeysel iletişimin; içsel çatışmalar, endişeler veya dile getirilemeyen düşünceler ile stres ve gerginlik yaşamanıza sebep olduğu gerçeği, iyilik halinizin düşmesine neden olur. Kendini kötü hisseden birey karşı tarafa pozitif bir yaklaşım sergileyemez. Böylece, maalesef yaşanılan olumsuzluk çemberi ile mutsuzluğun yayılmasına gözlemci olmaktan başka çareniz kalamaz.

Görüldüğü gibi sağlıklı açık iletişim birçok soruna çözümdür. Kendinizi nasıl ifade ettiğiniz soruna sunulan çözüm için hız kazanmanızı sağlar. Duygularınızdan arınarak seçmiş olduğunuz iletişim yolu ise sizi daha objektif olmaya yöneltir. Fakat, romantik ilişkiler için bu durum istisnai bir durumdur. Çünkü her zaman mümkün veya gerekli değildir. İlişkilerdeki iletişimin derinliğini ve anlamını arttırır.

Çocuklarla kurulan iletişimde de açık iletişim oldukça mühimdir. Çocukların duygularını ifade etmelerine, düşüncelerini paylaşmalarına ve sorunlarını çözmelerine yardımcı olur. Ayrıca çocukların kendilerini anlaşılmış ve desteklenmiş hissetmelerini sağlar. Açık iletişim, çocukların duygusal zeka gelişimine katkıda bulunur ve sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olur. Bu nedenle, ebeveynlerin ve bakıcıların çocuklarla dürüst, anlayışlı ve açık iletişim kurmaları önemlidir. Siz vakti zamanında çocuk oldunuz, fakat bir çocuk henüz yetişkin olmadı, konuşulamayan beklentiler ile çocuğun olaylara anlam vermesi beklenmemelidir.

Çekingenlik ve korku duygusunun yaşandığı durumların, konuşulamayan beklentileri daha çok içerdiği görülür. O halde, ne korkunun ne de çekingenliğinin seni kısıtlamasına izin verme… Aksi halde sonuçlarını kaldıramayacağın yükün altında ezilmeye mahkum kalabilirsin. Dilerim, önce kendini doğru bir şekilde ifade etmeyi ve ardından açık iletişime geçmenin özgürlüğünü tattığın bir hayatı yaşarsın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya Arşivi