Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya

Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya

HEDEFE DOĞRU HIZLI ADIM

Hedef, belirli sonuca ulaşmayı amaçlayan belirli bir amaç veya niyeti ifade eder. Ulaşılmak istenen netleşirse adımların da ona göre şekillenir. Tam olarak neyi istediğini netleştiremeyenlerin rotası karışıktır. Akıldan geçen düşüncelerin akışı, hedefi olanın yolunda sadedir. Hadi gelin önce hedefi, ardından izlenilmesi gereken yolu belirleyelim.

Öncelikle hedefi net bir şekilde tanımlamaya ihtiyacımız var. Örneğin; neyi başarmak istiyorsun? Bu sorunun cevabı ile netleşebileceğini düşünüyorum ya da hayatta neyi eksik bıraktığını düşünüyorsun?... Vereceğin cevapların ile en önemli adımı atmış oldun bile. Şimdi sıra planında; hedefine ulaşabileceğini düşündüğün A, B, C şeklinde sıralayacağın planlara ihtiyacın olacak. Her zaman yedekte ekstra planın olmalı, olmalı ki risk durumlarında alternatifin olabilsin!

Sırada motivasyonun var. Motivasyon bir işe başladıktan sonra sürdürebilmek adına ihtiyacın. Bu konuda danışanlarım ile yaptığım bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. İstedikleri hedefleri yapmaya başlamadan önce zihinde bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışma; hedefi tüm adımları ile ulaşılmış şekilde zihinde canlandırma şeklindedir. Böylece düşüncesini kontrol edebilmeyi ve duyguyu daha pozitifte tutarak davranış adımlarını sırası ile atabilmeyi sağlıyoruz. Çünkü hedefi ilk belirlediğinizde akılda ‘ya olmazsa’ kaygısı ile motivasyon düşebileceğinden, ulaşılması zor, gerçekleşemeyen bir hayale dönebiliyor. Neticede başarıya giden yolda karşılaşılabilecek birçok zorluk, sizi yıldırmamalıdır.

Sırada çalışmak ve öğrenmeye açık olmak var. Hedefe ulaşmak için gereken becerileri geliştirmek şart. Sürekli olarak yeni şeyler öğrenmeye açık olan biri hedefine ulaşamama gibi bir sorun ile karşılaşma konusunda çok zayıf bir ihtimale sahiptir. Buradaki isteği motivasyon ile başarmayı hedeflemekte; hedef içinde hedef belirlemektir. Diğer bir adım olan esnek olmak; yolculuğunuz boyunca karşılaşabileceğiniz engeller konusunda esneklikle başa çıkabilmek demektir. Gerekli durumlarda planlar hazır olmalıdır. Ayrıca ilerlemenizi izlemek için geri bildirim şart. Hedefe ulaşmak için ilerlemenizi düzenli olarak değerlendirin ki gerektiğinde stratejileri değişebilin. Son olarak sabırlı olmanız yürüdüğünüz yolda temel ihtiyacınızdır. Çünkü bazı hedefler ciddi bir zamana ihtiyaç duyar. Unutmayın ki başarılı insanların çoğu uzun vadeli bir vizyona sahiptir.

Kariyer ve başarının hedefleri asla kısa vadeli değildir. İnsanın arzusu aynı zamanda hedefidir. Çünkü arzu bir tür hedeftir. Arzular, kişinin motivasyonunu arttırabilir ve hedeflerine ulaşma yolunda ilerlemesine yardımcı olabilir. Ancak, arzular genellikle belirli bir hedefe odaklanmadan önce düşünce veya duygusal düzeyde ortaya çıkar. Hedef, bir arzunun gerçekleşmesi için somut bir amaç veya niyeti ifade eder.

Zihni yönetebilmek, hedeflere ulaşabilmek için oldukça önemlidir. İyi bir zihin yönetimi, hedeflere odaklanma, motivasyonu koruma, stresle başa çıkma ve verimliliği artırma gibi becerilerinizi içerir. Zihni yönetme becerileri, hedefinize ulaşma sürecini etkileyebilir. Çünkü zihinsel durum, davranışınızı ve kararlarınızı etkiler. Bu durumda var olan stresinizi yönetebilmeyi becerebilmek oldukça önemlidir. Böylece performansınızı arttırmış olursunuz. Hedefinizin olduğu ve planlarınızı adım adım izleyerek başarıya ulaşabileceğiniz bir yaşam diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya Arşivi