Dikkat! 11 yaşına kadar indi... Çocuklarımızın cebindeki ölümcül tehlike

Bir ortaokul ve lisenin servis aracı. Hem de çok meşhur liselerden biri. 10-12 yaşında çocuklar ve 13-14 yaşında ergen gençler ellerindeki renkli, oyuncağa benzer bir nesneyi içine çekip duruyor. 

Rengarenk ambalajlarda, aromalı kullan-at elektronik sigaralar gençleri sigaraya hazırlamak, iyi (!) bir tüketici olmalarını ve yıllarca sigara üreticilerinin pazar paylarını arttıra arttıra büyümelerini sağlamak için hazır. 

Fosforlu kaleme, anahtarlığa, hatta kalemtraşa benzediği için de ne aileler, ne de okul yönetimleri yakalayamıyor. 

Bu yeni nesil zehrin farklı farklı adları ve markaları olsa da genellikle puff bar diye geçiyor.. ABD’de 2020 yılında elektronik sigaranın başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan puff barların satışı Türkiye’de yasak. Şimdiden 60’dan fazla e-ticaret sitesi açılmış durumda, tek işleri farklı renklerde, farklı şekillerde, farklı aromalarda puff barlar satmak. Bu kadar rekabet varsa varın satışlarını siz düşünün.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Recep Erol Sezer bu yeni nesil zehir için şöyle diyor: “Puff bar elektronik sigaralar, nikotin içerikleri yönünden de özellikli… Nikotin miktarı yüksek olduğu gibi, nikotini zayıf asitlerle birleşmiş nikotin tuzları olarak içeriyor. Zayıf asitlerin devreye girmiş olması yüksek nikotin yoğunluklarına olanak sağlarken, nikotinin sertliğini de önemli ölçüde azaltıyor. Bu sayede puff barlar nikotinin en etkili, en bağımlılık yapıcı sunum araçlarından biri oluyor.”

Amerika'da 11-17 yaş arasında yapılan Küresel Gençlik Tütün Araştırması sonuçlarını analiz eden Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı "Elektronik sigarada hedef gençler. Bu çalışmaya göre ortaokul ve liselerde 2,5 milyon öğrenci e-Sigara içiyor. Gençlerin en sık tek kullanımlık Puff Bar gibi yeni nesil bağımlılık yapıcı ürünleri tercih ettiği görülüyor. Çalışma son ayda e-Sigara kullanım sıklığının ortaokullarda yüzde 3, lise öğrencileri arasında ise 14,4 olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin dörtte biri her gün e-Sigara kullanıyor. Yüzde 85'i aromalı ürünleri tercih ediyor. Kullanım yaşı 11'e düştü" diyor.

İşte elektronik zehrin zararları

●    Beyin gelişimini engelliyor.
●    DNA tahribatı oluşturuyor.
●    EVALI hastalığına sebep oluyor. (Elektronik sigara kullanımıyla ilişkili bir akciğer hasarı)
●    Aroma sıvısı akciğere hasar veriyor.
●    Vücuttaki iltihabı tetikliyor.
●    Ani felç/kalp krizi riskini artırıyor.
●    Ve elbette tütün bağımlılığının işaret fişeğini ateşleyerek geleceğe dönük akciğer kanseri gibi hastalıkların önünü açıyor.

Bazılarımız halen yeni nesillerin sigara tüketiminin gitgide azalacağını düşünse de tütün endüstrisi bu konuda bizlerle hemfikir değil, zira hiç boş durmuyor ve tabiat da boşluk kabul etmiyor. 11 yaşında çocuklar şimdiden yıllar sonrasının sigara bağımlıları olmaya hazırlanıyor.

Hele de ekonominin, işsizliğin, gelir eşitsizliğinin gitgide arttığı bir dünyada anne-babaların çocuklarına ayırdığı zaman ve ilgi günden güne azalırken birileri çocuklarımızla yakın temas kurmanın, onlara gösterişli oyuncaklar sunmanın bir yolunu mutlaka buluyor. 

Gözümüzü dört açma zamanı. Ekonomi elbet yoluna girer, bugün 5 kazanırken yarın 10 kazanırız ama milyonlar da döksek bizlere emanet olarak verilen gözümüzün nuru çocuklarımızın sağlığını geri alamayız. 

Sevgili Master Haber okurları. Yayın hayatına yeni başlayan Master Haber’de ben de Salı günleri aktüel konularda huzurlarınızda olacağım. Özkan Tamirak ve ekibinin yaptığı her iş gibi Master Haber’in de gündem belirleyeceğinden, en iyi özel haberleri yapacağından ve gündemi en objektif şekilde sizlere ulaştıracağından emin olduğum için ben de bu ailenin bir parçası olmaktan mutluyum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer Ekinci Arşivi