Dr. Buğra Gökçe:"Türkiye’de gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa zirvesinde!"
"En zengin yüzde 5, toplam gelirin neredeyse dörtte birini alırken halkın yarısının payı yüzde 22,8’de kaldı. Dr. Buğra Gökçe: 'Aynı politikalarla farklı sonuç beklenmez; Türkiye’nin değişime ihtiyacı var.'"

Türkiye, Avrupa'da Gelir Adaletsizliğinde Zirvede
Avrupa’da gelir adaletsizliği bakımından en kötü durumdaki ülke Türkiye oldu. Türkiye’de en zengin yüzde 5’lik kesim, ülkedeki her 100 liranın 23,3’ünü alıyor. En zengin yüzde 10’luk kesimin toplam gelirden aldığı pay ise yüzde 33,4’e yükselerek gelirin üçte birini geçiyor. Buna karşılık, halkın yarısının toplam gelirden aldığı pay yalnızca yüzde 22,8’de kalıyor. Bu veriler, Türkiye’de gelir eşitsizliğinin boyutlarını gözler önüne seriyor.
En Alt Gelir Grubu Yoksullaşıyor
Son 5 yılda gelir adaletsizliği daha da derinleşti. 2019 yılında en düşük gelir grubunu oluşturan yüzde 50’lik kesim, toplam gelirin yüzde 24,5’ini alırken, 2023 itibarıyla bu oran yüzde 22,8’e geriledi. En zengin yüzde 25’lik kesim ise toplam gelirin yüzde 54,4’ünü alarak her 100 liranın 54,4 lirasına sahip oldu. Bu durumda, kalan 75 lira, toplumun geri kalan yüzde 75’i tarafından paylaşıldı.
Gini Katsayısı ile Eşitsizlik Tescillendi
Türkiye’nin gelir dağılımındaki eşitsizliği ölçen Gini katsayısı, 0,420 olarak kaydedildi. Bu oran, Türkiye'yi Avrupa’da gelir dağılımı bakımından en eşitsiz ülke konumuna taşıdı. Avrupa Birliği ortalamasında 0,296 olan Gini katsayısı, Rusya’da 0,36, Almanya’da 0,32, Japonya’da ise 0,31 olarak gerçekleşti. Bu verilere göre Türkiye, gelir adaletsizliğinde diğer ülkelere kıyasla oldukça olumsuz bir tablo çiziyor.
Ekonomi Politikaları Eşitsizliği Derinleştirdi
Ekonomi politikalarının ücretli çalışanlar ve emekliler üzerinde yarattığı baskı, gelir dağılımındaki adaletsizliği daha da artırdı. Özellikle Kur Korumalı Mevduat (KKM) gibi uygulamalarla yüksek gelire sahip kesimlere kaynak aktarımı yapılırken, yüksek enflasyon ortamında düşük gelirli kesimler daha da fakirleşti. Böylece gelirden en yüksek payı alan zengin kesimin payı artarken, yoksulların toplam gelirden aldığı pay azaldı.
Yeni Ekonomi Politikaları Şart
Dr. Buğra Gökçe, mevcut ekonomi politikalarının yarattığı olumsuz sonuçları vurgulayarak, "Aynı aktör, aynı zihniyet ve aynı uygulamalarla farklı sonuç beklenmez" ifadesinde bulundu. Gökçe, Türkiye’nin yeni bir yol haritasına ve ekonomik değişime ihtiyaç duyduğunu belirtti.