Prof. Dr. Levent Eraslan

Prof. Dr. Levent Eraslan

Çocukların TikTok kullanımında aileler hangi önlemleri almalı?

Sosyal medya dünyasını kasıp kavuran kısa video platformu TikTok, ilgi çekici içeriği ve canlı topluluğuyla her yaştan kullanıcıyı büyüleyen küresel bir fenomen haline geldi.

TikTok, içerik üretiminin sınır tanımadığı bir platform sunarak içerik tüketme ve oluşturma biçimimizde devrim oluşturdu. Kullanıcılar, TikTok deneyiminin benzersizliğini benimseyerek kendilerini ifade etmenin yeni yollarını bulabilir, küresel bir toplulukla bağlantı kurabilir ve dijital bir keşif yolculuğuna çıkabilir. İster deneyimli bir içerik oluşturucu olun, ister yeni başlıyor olun, TikTok, içeriklerin üretildiği ve bağlantıların oluşturulduğu sosyal medya platformu olarak her geçen gün büyüyor.

TÜRKİYE’DE TikTok KULLANIMINDA CİDDİ ARTIŞ VAR

ByteDance'in kendi reklam planlama araçlarında yayınlanan veriler, TikTok'un Türkiye'deki potansiyel reklam erişiminin 2022 başı ile 2023 başı arasında 3,3 milyon ( %12,4) arttığını gösteriyor. Ekim 2022 ile Ocak 2023 arasında Türkiye’de TikTok’taki reklamların potansiyel erişiminin 1,1 milyon ( %3,5) azaldığını gösteriyor. Tiktok üzerinde geçirilen zaman ülkemizde 21 saattir. Bu özelliği ile TikTok, Instagram’dan sonra en sık kullanılan sosyal medya platformu özelliği taşımaktadır.

2023 yılı itibariyle Türkiye'deki TikTok kullanıcıları sayılarını gelin analiz edelim. Birçok sorunun oluşum platformu olan TikTok ülkemizde çok yoğun kullanılmaktadır. ByteDance'in kaynaklarında yayınlanan rakamlar, TikTok'un 2023 yılı başında Türkiye'de 18 yaş ve üzeri 29,86 milyon kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor. ByteDance'in, pazarlamacıların reklam araçları aracılığıyla TikTok reklamlarını 13 yaş ve üzeri kullanıcıları hedeflemesine izin verdiğini, ancak bu araçların yalnızca 18 yaş ve üzeri kullanıcılara yönelik kitle verilerini gösterdiğini de unutmayın. ByteDance'in rakamları, TikTok reklamlarının 2023 yılı başında Türkiye'de 18 yaş ve üzeri tüm yetişkinlerin yüzde 48,2'sine ulaştığını gösteriyor. Bu arada TikTok'un Türkiye'deki reklam erişimi, bu yılın başında yaşa bakılmaksızın yerel internet kullanıcı tabanının yüzde 41,8'ine eşdeğerdir. 2023'ün başlarında TikTok'un Türkiye'deki reklam kitlesinin yüzde 37,9'u kadın, yüzde 62,1'i ise erkek olduğu görülmektedir.

TikTok KULLANIRKEN GİZLİLİK ENDİŞELERİ ORTAYA ÇIKIYOR

Popüler bir sosyal medya platformu olan TikTok, özellikle genç kullanıcılar arasında dünyayı kasıp kavuruyor. Uygulama, kullanıcılara kısa videolar paylaşabilecekleri yaratıcı bir alan sunarken, potansiyel zararlara ilişkin endişeleri de artırıyor. Ailelerin bu sorunların farkında olması ve çocuklarına güvenli bir çevrimiçi ortam sağlamak için proaktif önlemler alması gerekiyor. TikTok'la ilgili temel endişelerden biri gizliliktir. Uygulama; konum verileri, cihaz bilgileri ve tarama geçmişi dahil olmak üzere çok miktarda kişisel bilgi topluyor. Bu bilgiler hedefli reklamcılık için kullanılabilir ve her zaman yanlış ellere geçme riski taşımaktadır. Her platform gibi TikTok kullanırken gizlilik ayarları incelenmelidir.

TikTok KULLANIMINDA AİLELERİN ALABİLECEĞİ ÖNLEMLER:

*Uygulama içindeki gizlilik ayarlarını inceleyin ve düzenleyin.

*Hassas bilgilerin çevrimiçi olarak paylaşılmamasının önemi konusunda çocukları eğitin.

*Kamuya maruz kalmayı sınırlamak için özel hesapların kullanımını teşvik edin.

*Uygunsuz içerikler konusunda çocuklarla konuşun.

*Uygulamada içerik filtreleri ve kısıtlamaları ayarlayın.

*Çocuklara uygun içerik türü hakkında net yönergeler oluşturun.

*Çocukların ilgili içerikleri rahatça rapor edebilmeleri ve tartışabilmeleri için açık iletişimi teşvik edin.

*Çocuklara sorumlu çevrimiçi davranışları ve siber zorbalığın etkilerini öğretin.

*Çocukların çevrimiçi etkileşimlerini izleyin ve onları herhangi bir zorbalık örneğini bildirmeye teşvik edin.

*Siber zorbalığa anında müdahale etmek için engelleme ve raporlama özelliklerinden yararlanın.

*Ekran başında geçirilen süreye sınırlar koyun ve çevrimiçi ve çevrimdışı etkinlikler arasında sağlıklı bir denge kurulmasını teşvik edin.

*Sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki etkisi hakkında açık tartışmaları teşvik edin.

*Örnek olarak liderlik edin ve aile içinde sorumlu teknoloji kullanımını gösterin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Levent Eraslan Arşivi