Sosyal medyadaki yatırım tavsiyelerine dikkat!

Son dönemde sosyal medyada çok fazla yatırım tavsiyesi var. Fenomen hesaplar var. Instagram olsun diğer hesaplar olsun. Burada gerçekten çok bilgisi olup, yıllardan beri bu işlerin içinde olup, alaylı olarak yetişmiş, borsayı yıllardan beri takip edip çok ciddi şeyler yaşamış, tecrübelerini aktaran, çok bilgili faydalı hesaplar var bireysel ekonomiyi korumak isteyen. Bunun yanında özellikle şişmiş hisseleri yüksek fiyattan vatandaşa satmak, pazarlamak için paylaşım yapan zararlı yanlış hesaplar da var.

Bunun yanında üçüncü olarak da çok eğitimli, bilgili olup iyi kitlelere sahip ama hem siyasi nedenlerden hem belki borsayla ilgili çok bilgileri olmadıklarından dolayı, ekonomi bilgileri çok yüksek olmasına rağmen çok yanlış ve taraflı bilgi veren ve vatandaşı yanıltan hesaplar var.

Dolayısıyla bu 3 çeşit hesaba dikkat etmek lazım. Özellikle son iki çeşite çok daha dikkat etmek lazım. Gerçekten bilgisi olup, tecrübesi olup size dürüstçe tavsiyede bulunup, aydınlanmanızı sağlayan hesapları takip edip bilgilenmek çok faydalı olmakla beraber çok yüksekten şişmiş hisseleri pazarlayıp sizin zarar edebilmenize neden olabilecek hesaplardan kaçınmanızı rica ediyorum.

Aynı şekilde yine çok bilgili olup (ekonomi anlamında, eğitim anlamında) yorumlar yapan ama bu yorumları yaparken Türkiye gerçekliğine çok uymadan, tamamen Amerika'yı yorumlar gibi rakamlara bağlı olarak yorumlayan. Sahaya inmeden yorumlayan çok yüksek kitlesi olan, çok yüksek eğitimi olan hesaplarda da dikkat etmek lazım. Orada da kasıtlı yapılmasada vatandaşın yanlış yönlendirilmesine sebep olan tavsiyeler oldu, oluyor. 2-3 yıl önce bu hesapların bazıları dolar çok artacak, ev fiyatları çökecek dedi. Ve bir sürü insan evlerini sattı ve çok mağdur oldu. Yine böyle diyenler olabiliyor.

Bir yatırım tavsiyesi alırken, yatırım tavsiyesi yapan kişinin geçmiş tecrübesi, o güne kadar verdikleri tavsiyelerin ne kadar doğru olduğuna bakın. O insanın ne kadar büyük bir kitlesi olduğuna, ne kadar büyük bir eğitimi olduğuna çok aşırı odaklanmayın. Çünkü maalesef okullarda bize teori öğretiliyor. Ama gerçek çok daha farklı oluyor. Sahaya çıkmamış sadece üniversite koridorlarında, sadece okul koridorlarında çok iyi eğitim almış birinin borsada veya diğer piyasalarla ilgili ya da emlak piyasasıyla ilgili size çok doğru bilgisi vermesi, çok doğru yatırım tavsiyesi vermesi çok olası olmayabiliyor. Bunun sonunda çok ciddi zararlar görebilirsiniz.

Bazıları da dediğim gibi siyasi nedenlerden dolayı doğruyu söylemek istese de 'bunu söylersem linç edilirim' diye doğru bilgi vermekten kaçıyor olabilir. Dolayısıyla da ismi çok yüksek olabilir, marka değeri çok yüksek olabilir ama size yatırım anlamında çok ciddi zarar verebilir.

Bugün mesela bir programda biriyle beraberdim. Resmen şunu dedi; Doların çok ciddi enflasyonu var, dolar tutanın parası eriyor. Ama bunu ben bir kaç kez söyledim. İktidarı pohpohlamak için bunu söylediğimi söyleyip bir sürü arkadaşım bana çok ciddi sözler söyledi. Hakaretler etti. Ve dalga geçti. Ama gerçeği söylemeye çalışmıştım dedi. İnsanlar çok siyasi ve politik olduğu için doğruyu söylemekten bile korkuyorlar.

Lütfen gerçekten doğruyu söyleyen hesapları takip edin. Gerçekten size faydası olacak hesapları takip edin. Çünkü yanlış hesapların yanlış tavsiyelerine uyarak çok ciddi paralar kaybedebilirsiniz. Zamanında bir sürü insan evlerini satıp dolara geçti. Ve paraları pul oldu. Takip ettiğiniz insanın ne kadar iyi okunduğu, ne kadar çok bilgili olduğu değil. Bu bilgileri ne kadar size aktardığı, sahayı ve ekonomiyi gerçekten ne kadar bildiği ve ne kadar tecrübesi olduğu çok çok daha önemli. Maalesef para işleri okulda öğretilmiyor. Evet, makroekonomi öğretiliyor ama para konuları okullarda öğretilmiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mert Başaran Arşivi