Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'nde konuşan Erdoğan: Battık bittik senaryolarıyla yatırımcı korkutuldu

Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'nde konuşan Erdoğan: Battık bittik senaryolarıyla yatırımcı korkutuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan Borsa İstanbul 150. yıl Gong Töreni'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında "Battık bittik senaryolarıyla yatırımcı korkutuldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Yatırımcının battık, bittik senaryoları ile korkutulduğunu ifade eden Erdoğan, "Sermaye piyasamız ve borsamız köklü dönüşüm geçirdi. İFM'nin hizmete girmesiyle birlikte Türkiye'nin finans alanındaki merkezi konumu daha da güçlendi." dedi.

Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları:

Borsa İstanbul 150. Gong töreninde sizlerle beraber olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Borsamız ilk kez 1873 yılında faaliyete başladı. 1985 yılına gelindiğinde İstanbul Menkul Kıymetler borsası kuruldu. Borsamız bir anonim şirktete dönüşerek daha şeffaf bir duruma kavuştu.

Bir buçuk asırdır ülkemizin büyümesi, istihdamın artması için çaba harcayan borsamızın tüm çalışanlarını hayırla yad ediyorum.

Borsamız 150 yıllık köklü tarihiyle Türkiye'nin son bir buçuk asırda inişli çıkışlı halinin en yakın tanıkları arasında yer alıyor.

Borsa İstanbul'u sadece cumhuriyetimizin değil küresel sistemin canlı tanıklarından olarak nitelendiriyoruz. Burada öncelikle şu hususa dikkatlarinizi çekmek istiyorum. Borsa'nın ilk kurulduğu yıllar Osmanlı'nın borçları ödemeye zorlandığı yıllara tekabül etmektedir. Galata bankerlerinin ülkenin yerel kaynaklarını nasıl engellediklerini çok net bir şekilde görüyoruz.

Battık bittik senaryolarıyla yatırımcı korkutuldu. Dövize, altına doğrudan katkısı olmayan diğer yatırım araçlarına yönlendirildi. Gelişmiş ülkelerde daha farklı bir durum söz konusudur.

Bizim bu doğrultada daha kararlı bir duruş sergilememiz gerekiyor. Meydanı boş bırakamayız. Borsa İstanbul'dan bu konuda daha fazla çaba göstermelerini bekliyoruz.

İktidarımız döneminde finansal serbestiyet, serbest kambiyo rejimi ve küresel ekonomiyle entegrasyon temel prensibimiz oldu. 2002 yılından bu yana borsamızı gazino kapitalizminin cenderesinden kurtarmayı başardık. Yatırım, üretim, istihdam planlama ve ihracata dayalı ekonomik atılımları sürdürürken ekonomi ve finans sistemimizde birçok düzenleme yaptık.

Sermaye piyasamız ve borsamız köklü dönüşüm geçirdi. İFM'nin hizmete girmesiyle birlikte Türkiye'nin finans alanındaki merkezi konumu daha da güçlendi.

Son yıllarda Türk borsasına yönelik teveccühün içeride ve dışarıda giderek arttığını müşahede ediyoruz. Türkiye borsa üzerinden yabancı sermaye çekmeyi yani ekonomik büyümesine finansman temin etmeyi sürdürüyoruz. Tüm dünyada risk iştahının düştüğü dönemde uyguladığımız mali programın sonucu olarak Türkiye çekim merkezi vasfını koruyor. 21 yılda 255 milyar dolardan fazla uluslararası yatırım çekmiş ülke olarak önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarımızın daha da derinleşmesine ağırlık vereceğiz. Katılım finans ve İslami yatırım araçları konusunda çok ciddi potansiyel olduğu anlaşılıyor. Vatandaşın gönül huzuruyla birikimlerini değerlendireceği iklimi tesis etmekte kararlıyız

Enflasyondaki artışın kontrol altına alınmasıyla birlikte ülkemize yönelik kaynak akışının hızlanacağına inanıyoruz.
Risk primindeki gerileme, sermaye piyasalarımızda da hissedilecektir. Enflasyondaki dengelenmeye bağlı olarak borsanın derinliği artacak.

Yeni, özgün ve çığır açan projelerle BİST'in Türkiye Yüzyılı vizyonumuza omuz verdiğini görmekten memnuniyet duyuyorum.