Fransa genel seçimlerinde aşırı sağ şokta! Sol ittifak birinci parti

Fransa genel seçimlerinde aşırı sağ şokta! Sol ittifak birinci parti
Fransa’da halk, erken genel seçimlerin ikinci turu için sandık başına gitti. Sandık çıkış anketlerine göre seçimlerin ilk turunda büyük kazanımlar elde eden aşırı sağ, bu sefer istediğini bulamadı. Sandık çıkış anketlerine göre sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi birinci parti olarak çıktı. Fakat hiçbir parti tek başına iktidar olacak kadar çoğunluk elde edemedi.

Fransa’da 49,5 milyon seçmen erken genel seçimlerin ikinci turu için bir kez daha sandık başına gitti. Seçimler, siyasetçilere yönelik saldırılarla gölgelendi. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, kampanya sürecinde 51 milletvekili adayının fiziksel şiddete uğradığını açıkladı. Bu yüzden seçimlerin ikinci turunda 30 bini aşkın polis görev yaptı.

gr50tpqxkaa2vdg.jpeg

Sandık çıkış anketlerine göre hiçbir parti mutlak çoğunluğu elde edemedi. Fransa’da bir partinin 577 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu elde edebilmesi için 289 sandalyeye ulaşması gerek.

İkinci turda sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi, sandıklardan birinci parti olarak çıktı. Projeksiyonlara göre kazandığı vekil sayısı 172 ila 190 arasında olacak. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkez bloğunun vekil sayısı ise 150 ila 170 arasında değişecek.

İlk turda birinci çıkan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, bu sefer 3. parti durumuna düştü. Tahminlere göre RN, 132 ila 152 arasında milletvekili gönderecek.

Sosyalist lider Olivier Faure yaptığı ilk açıklamada, “Fransa Ulusal Birlik’i reddetti. Bu, Yeni Halk Cephesi adına bir zaferdir” dedi.

Aşırı sağ şokta

Seçimi kazanacağını düşünen ve başbakan olmayı hedefleyen RN’nin lideri Jordan Bardella’nın (28) zaferini kutlaması için getirilen şampanya kadehlerinin boş kalması dikkat çekti.

c31ea6c6-b3be-4e9d-9733-5e0c2ae23811.webp

Başbakan olmayı hedefleyen Bardella, sol ittifakı “onursuz” olarak nitelendirdi ve “Bu sonuçlar, bu ittifaklar, Fransa’yı Jean-Luc Mélenchon’un aşırı solunun kollarına atıyor” dedi.

Seçimlerin ilk turunda sandıktan birinci çıktıklarını hatırlatan Bardella, “Aylardır bir umut rüzgarı esiyor ve bu rüzgar asla durmayacak. Her şey bu gece başlıyor” diye konuştu.

Neden Böyle oldu?

Merkez ve soldaki partiler “baraj” adını verdikleri bir taktiğe başvurdu.

Gelin daha da detaylı anlatalım.

Fransız seçim sistemine göre ilk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alan adaylar doğrudan meclise giriyor. Diğer bölgelerde ise yüzde 12,5 üzeri oy alanlar ikinci tura kalıyor. İkinci tura ağırlıkla iki aday kalsa da bazı bölgelerde 3, hatta 4 aday yeniden karşı karşıya gelebiliyor. İkiden fazla adayın yeniden yarışa gireceği bölgelerde, aşırı sağın adayının karşısındaki ismin desteklenmesi taktiği, “baraj” ya da “Cumhuriyetçi Cephe” olarak adlandırılıyor.

Bu stratejiyle sol ve merkez partilerin adayları, 300 kadar seçim bölgesinin 200’den fazlasında sol ya da merkezin adayları çekilme kararı aldı. Aralarında birkaç bakanın da bulunduğu adaylar, Ulusal Birlik’teki rakiplerine karşı başarılı olma ihtimali en yüksek olan adayları desteklemek için yarıştan çekildi.

Ve görünüşe göre bu taktik işe yaradı.

Katılım rekor düzeyde

Fransa İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı son rakamlara göre seçimlere katılım rekor düzeyde. Katılımın yüzde 67 civarında olduğu belirtiliyor. Fransa’da en son François Mitterrand’ın cumhurbaşkanı seçildiği 1981 yılında katılım oranı bu kadar yüksekti.

Macron istifa edecek mi?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kim kazanırsa kazansın görevinden istifa etmeyeceğini açıkladı. Bir hafta önce Fransa vatandaşlarına seslendiği bir mektupta, 2027’de görev süresi dolana kadar görevde kalacağını belirtti.

Ancak eğer partisi kaybederse ve seçimlerden Ulusal Birlik ve Yeni Halk Cephesi galip gelirse, bu, yaklaşık 3 yıllık bir iktidar paylaşımı anlamına gelecek. Yani bir partinin lideri devlete başkanlık ederken, diğer parti hükümeti yönetecek. Bu, Fransa’da yeni bir durum olmayacak. Daha önce de örnekleri görüldü. Bu gibi durumlarda iç politikadaki kararlar başbakanın, dış ve savunma politikalarında karar cumhurbaşkanının elindeydi.

Ne olmuştu?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından Ulusal Meclis’i feshedip, erken seçim kararı almasının ardından seçimlerin ilk turu 30 Haziran Pazar günü yapılmıştı. Marine Le Pen ve Jordan Bardella’nın partisi Ulusal Birlik, sandıklardan birinci parti olarak çıkmıştı.