9.⁠ ⁠yargı paketi ne zaman meclise sunulacak?

9.⁠ ⁠yargı paketi ne zaman meclise sunulacak?
AK Parti'nin Meclis’e sunacağı 9'uncu Yargı Paketi’nde 'casusluk' tarifi değişiyor. Hala 'adi suç' olarak tanımlanan 'adam kaçırma, belge, bilgi toplama', başka bir ülke adına yapılırsa, bu casusluk sayılacak. Suçu, millî güvenlik açısından stratejik noktada görev yapan bir kişi işlerse, cezası katlanacak. Konunun detayları haberimizde.

Yargıda "casusluk" tanımı değişiyor. Başka bir ülke veya istihbarat örgütleri adına suç işleme, adam öldürme, adam kaçırma, belge bilgi toplama ve gasp gibi suçlar mevcut mevzuatta adi suç kapsamında cezalandırılıyordu. Artık casusluk olarak değerlendirilecek ve ona göre ceza verilecek.

AK Parti'nin hazırladığı 9'uncu Yargı Paketi’nin bayramdan sonra Meclis’e sunulması planlanıyor. Yeni yargı paketinde başka ülke veya yabancı istihbarat örgütleri adına Türkiye'de suç işleyenlerin tanımı yapılıyor ve verilecek cezalar düzenleniyor. Yeni pakette tamamen yabancı ülkeler adına Türkiye'de suç işleyenlerle ilgili bir düzenleme yapılması bekleniyor.Bu kapsamda Türk Ceza Kanunu'nun 'devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma' suçunu düzenleyen maddesine yeni hükümler eklenecek.

Buna göre devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları ya da talimatları doğrultusunda, Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye'de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Eğer eylem, bu suçlar dışında başka bir suç unsuru oluşturuyorsa hem bu suçtan hem de ilgili diğer suçtan ayrı cezalar verilecek. Örneğin bir kişi adam kaçırmışsa hem adam kaçırmaktan hem de bunu başka ülkenin veya yabancı istihbarat örgütlerinin talimatı ile yapmışsa casusluktan ayrı cezalar alacak.

Söz konusu suçlar, savaş sırasında işlendiyse 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Suçun, millî güvenlik açısından stratejik önemi bulunan birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yerine getiren kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza bir kat artırılarak uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum