İsrail - Filistin çatışmasında son gelişmeler: ‘Filistin’in cesur kızı’ için karar

İsrail - Filistin çatışmasında son gelişmeler: ‘Filistin’in cesur kızı’ için karar
7 Ekim'de başlayan İsrail - Filistin arasındaki savaş devam ediyor. Son olarak ateşkesin 2 gün daha uzatılmasıyla Filistinli mahkumlar evlerine dönme şansı elde edebildi. İşte gelişmeler...

İsrail ve Hamas arasında 24 Kasım Cuma günü başlayan 4 günlük ateşkes, Katar'ın arabuluculuğu ile 2 gün daha uzatıldı. Ateşkes boyunca Hamas tarafından 50 İsrail vatandaşını serbest bırakıldı.

Hamas ek olarak 17 Taylandlı, bir Filipinli ve bir İsrail kökenli Rus vatandaşını serbest bıraktı. İsrail ise toplamda 150 Filistinli mahkumu özgürlüğüne kavuşturdu.

FİLİSTİNLİ MAHKUMLAR EVLERİNE DÖNDÜ

Ateşkesin son gününde Gazze'de tutulan 11 İsrailli esir serbest bırakıldı ve 33 Filistinli kadın ve çocuk İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldı.

Filistinli çocuk mahkumun ifadeleriyse tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Muhammed Nazza adlı çocuk mahkum, İsrailli gardiyanlar tarafından dövüldüğünü ve serbest bırakılmadan önce tıbbi bakıma izin vermediklerini açıkladı.

Dört günlük ateşkeste her iki taraftan da özgürlüğüne kavuşanların sayısı 219 oldu.

ekran-resmi-2023-11-28-10-52-01.png

"FİLİSTİN'İN CESUR KIZI" İÇİN KARAR VERİLDİ

İsrail Adalet Bakanlığı, özgür bırakılacak 50 Filistinli tutuklunun ismini açıkladı. Filistinli aktivist Ahed Tamimi, İsrail'in 'serbest bırakılmaya uygun' olarak tanımladığı mahkumlar listesine eklendi.

Dünya tarafından "Filistin'in cesur kızı" olarak tanınan ve Filistin direnişinin önemli isimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tamimi geçtiğimiz haftalarda İsrail güçleri tarafından tutuklanmıştı.

Şu anda 22 yaşında olan Tamimi, 'şiddete teşvik etmek' ve 'terörist faaliyet çağrısında bulunmak' suçlanmasıyla 6 Kasım'da İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'daki evine baskın düzenlenerek tutuklanmıştı.

GAZZE'YE DAHA FAZLA İNSANİ YARDIM

Aljazeera'da yer alan habere göre ateşkesin 2 gün daha uzatılmasıyla birlikte ABD savunma şefi Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'ı Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesine izin vermeye çağırdı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, bu süreçte dünya liderlerine ateşkesi "kalıcı ateşkese" dönüştürmek için "güçle ve acilen" çalışmaya çağırdı.