Gazze'de son durum: Hamas'ın ateşkes açıklamasına Netanyahu'dan ilk yanıt

Gazze'de son durum: Hamas'ın ateşkes açıklamasına Netanyahu'dan ilk yanıt
İsrail ve Filistin arasındaki ateşkesin son gününde Hamas insani arayı uzatmaya çalıştıklarını açıklamıştı. Hamas'ın mesajına İsrail Başbakanı Netanyahu'dan ilk yanıt geldi.

İsrail ve Filistin arasındaki 4 günlük ateşkesin son gününe gelindi. Tel Aviv, 4'üncü esir takasında Hamas'ın serbest bırakacağı rehinelerin listesini aldı. Pazar günü Hamas 14 İsrailli ve 3 Taylandlı rehineyi, İsrail de 39 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı.

ATEŞKESİN UZATILMASI İHTİMALİ

ABD Başkanı Biden, yönetiminin dört günlük ateşkesi uzatmak için çalıştığını söyledi. Biden'ın yorumları, hem İsrail hem de Hamas'ın Pazartesi günü sona erecek ateşkesin uzatılmasına açık olduklarını ifade etmeleri üzerine geldi.

HAMAS'IN AÇIKLAMASINA NETANYAHU'DAN YANIT

Hamas akşam saatlerinde daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen insani arayı uzatmaya çalıştıklarını açıklamıştı.

ekran-resmi-2023-11-27-09-09-23.png

Bunun üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, çatışmalara verilen insani aranın birer gün uzatılmasını olumlu bulduğunu açıkladı.

Hürriyet'in haberine göre ABD Başkanı Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Netanyahu 'ateşkesin sona ermesinin ardından hedeflerini gerçekleştirmek için tüm güçleriyle geri döneceklerini' belirtti.

Netanyahu'nun 'Hamas'ın yok edilmesi' hedefini vurguladığı aktarıldı.

BALİSTİK FÜZE FIRLATILDI

Öte yandan, Milliyet'te yer alan haberde Kaptanı Türk olan Central Park adlı tankeri kurtarmaya giden ABD donanmasına ait USS Mason adlı geminin balistik füze saldırısına uğradığı açıklandı.

2c40393781a801252a8b9fb74a52cf3e.jpg

ABD'nin Orta Doğu operasyonlarını yöneten Merkez Komutanlığı (CENTCOM), X hesabından yaptığı açıklamada USS Mason'ın olay yerine ulaşmasıyla Central Park adlı tankeri kaçıran korsanların kaçmayı denediğini ancak yakalandığını duyurdu.

Kargo gemisinin mürettebatının güvende olduğunu aktaran CENTCOM, devamında gece yarısı USS Mason savaş gemisine iki füze ateşlendiğini açıkladı.

FÜZELER ADEN KÖRFEZİNE DÜŞTÜ

ABD ordusunun verdiği bilgiye göre, saat 01.41'de ateşlenen balistik füzeler savaş gemisinin yaklaşık 16 kilometre uzağına, Aden Körfezi'ne düştü.

Amerikan Fox News muhabiri Jennifer Griffin, iki üst düzey ABD'li yetkilinin kendisine verdiği bilgiye göre, Yemen'deki Husilerin USS Mason'a balistik füze fırlattığını bildirdi.

İsrail'e savaş ilan eden İran destekli Husiler, geçtiğimiz haftalarda Kızıldeniz'de bir kargo gemisine helikopterle el koydu.

İsrailli bir milyardere ait olan bir başka kargo gemisine ise kamikaze drone'la saldıran Husiler, Babülmendep'ten geçen tüm İsrail gemilerini hedef alacağını duyurmuştu.

İlgili Haberler