Felaket senaryosunu resmen açıkladılar! İşlerin çığırından çıkması an meselesi! Eğer böyle devam ederse insanlık zora düşecek

Felaket senaryosunu resmen açıkladılar! İşlerin çığırından çıkması an meselesi! Eğer böyle devam ederse insanlık zora düşecek
Son dönemde gittikçe gelişmekte olan yapay zekanın her ne kadar hayatı kolaylaştırdığı ifade edilse de yapılan yeni araştırma korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan çalışmada, her gün daha da gelişen yapay zeka eğer böyle devam ederse iş kollarının yüzde 40'ını etkilenecek ve insanlık zora düşecek.

Her alanda kullanılmaya başlanan yapay zeka yıllar geçtikçe büyüyor ve gelişiyor. Her ne kadar hayatımızı kolaylaştırdığı savunulsa da korkunç yanları da göz ardı edilemeyecek kadar endişe verici. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından son yapılan araştırma ise bunu bir kez daha gözler önüne serdi.

942290.png

İŞLER ÇIĞIRINDAN ÇIKACAK

Elde edilen sonuçlarda yapay zeka teknolojisinin, dünya çapında tüm işlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkileyeceği açıklandı. İş kollarının dünya çapında etkilenmesi ise hem işlerin çığırından çıkmasına hem de insanlığın zora düşmesine neden olacak.

RİSKLER MERCEK ALTINDA

IMF Başkanı Kristalina Georgieva "yapay zekanın genel eşitsizliği daha da kötüleştireceğini" söyledi. Georgieva, ülkelerin "teknolojinin sosyal gerilimleri daha da körüklemesini önlemek" için konuyu ele almaları gerektiğini belirtti. Yapılan çalışmada yapay zekanın yaygınlaşmasının faydaları ve riskleri mercek altına alındı.

IMF, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin büyük bir bölümünü - yaklaşık yüzde 60'ını - etkileyeceğini söyledi. Söz konusu örneklerin yarısında çalışanlar, üretkenliklerini artırmak için yapay zekadan faydalanabiliyor.

istock-1181533674.webp

PEKİ YAPAY ZEKA HANGİ MESLEKLERİ ETKİLEYECEK?

Yapay zekanın nasıl kullanılacağını düzenleyen çok az kural var. Bu nedenle uzmanlar yapay zekanın hızlı büyümesinin tehlikeli olabileceği uyarısında bulunuyor. Hatta yapay zeka araştırmalarının durdurulması gerektiğini söyleyenler bile var.

Yapay zeka alanında öncü isimlerden biri olarak kabul edilen Geoffrey Hinton, yapay zeka sohbet robotlarının yakında insanlardan daha zeki olabileceği uyarısında bulunarak Google'daki işinden ayrıldı.

Ardından, ABD merkezli Center for AI Safety (Yapay Zeka Güvenlik Merkezi), önde gelen onlarca teknoloji uzmanı tarafından imzalanan bir bildiri yayımladı.

Merkez, yapay zekanın toplumu istikrarsızlaştırabilecek yanlış bilgiler üretmek için kullanılabileceğini savunuyor. Hatta makinelerin yönetimi ele geçirecek kadar zeki hale gelebileceğini ve bunun da insanlığın yok olmasına yol açabileceğini söylüyorlar.