Yerken iki kez düşünün! İstanbul'da satılan midyelerde tespit edildi

Yerken iki kez düşünün! İstanbul'da satılan midyelerde tespit edildi
İstanbul Boğazı'nın Sarıyer bölgesinden alınan 30 farklı midye örneğinde yapılan bir üniversite araştırmasında, midyelerin yüzde 73'ünde mikroplastik tespit edildiği belirlendi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Ayla Ünver Alçay, yapılan doktora çalışması kapsamında Rumelikavağı, Sarıyer ve liman bölgesinden alınan midyelerde yüksek oranda mikroplastik tespit edildiğini açıkladı. Mikroplastiğin çevresel etkenler ve deniz kirliliği nedeniyle ortaya çıktığını belirten uzmanlar, midye tüketirken güvenilir kaynaklardan temin edilmesine ve mümkünse kentleşmenin az olduğu denizlerden alınan midyelerin tercih edilmesine dikkat çekti.

YÜZDE 73'ÜNDE MİKROPLASTİK TESPİT EDİLDİ

İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, 30 farklı midye örneğinin incelenmesi sonucunda İstanbul Boğazı'nda mikroplastik kirliliğine rastlandığı ortaya çıktı. Rumelikavağı, Sarıyer ve liman bölgesinden alınan midyelerin yüzde 73'ünde mikroplastik bulunduğu belirlendi. Dr. Ayla Ünver Alçay, bu durumun çevresel etkenler ve deniz kirliliğiyle ilişkilendirilebileceğini ifade ederek, tüketicilere temiz kaynaklardan temin edilen midyeleri tercih etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Alçay, midyenin üretildiği ortamın deniz suyunun temiz olması gerektiğini ve temiz sulardan elde edilmesi gerektiğini belirtti. Deniz kirliliğinin artmasıyla birlikte midyelerde mikroplastik kirliliğinin de artabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, midye işleme sırasında hijyenik şartlara uyulmazsa plastik kontaminasyonları ve mikrobiyal kontaminasyonların meydana gelebileceğini söyledi.

Uzmanlar, mikroplastiklere maruz kalmanın sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini, özellikle karaciğer, böbrek, bağışıklık sistemi, üreme sistemi ve bilişsel fonksiyonlar gibi alanlarda zararlar doğurabileceğini belirtti. Bu nedenle, mikroplastik kirliliğiyle mücadele etmek için çevresel önlemlerin alınması ve temiz kaynaklardan temin edilen ürünlerin tercih edilmesi önem arz etmektedir.