Villa inşaatında kazı yapan işçiler bir küp buldu! İçinden altın yerine çıkan şeyi görünce yürekleri ağızlarına geldi!

Villa inşaatında kazı yapan işçiler bir küp buldu! İçinden altın yerine çıkan şeyi görünce yürekleri ağızlarına geldi!
Yalova'da bir villanın inşaat kazısı sırasında şoke eden bir olay yaşandı. İşçiler temel kazarken bir anda tarihi dev bir küp buldu. İlk anda küpün içinde altın olabileceği akla geldi ancak bambaşka bir şey çıktı. Küpün içindekileri gören işçiler neye uğradığını şaşırdı, hemen jandarmayı aradı....

Yalova'nın Termal ilçesinde bir villa inşaatı kazısında içileri ürperten bir olay yaşandı. Yapılan kazıda bir küp bulundu. Küpün Roma dönemine ait bir küp mezar olduğu belirlendi. 

Termal ilçesine bağlı Akköy Köyü Çukuçayır mevkisinde özel bir şirket tarafından yapılan villa inşaatı kazısında, Roma dönemine ait olduğu düşünülen 1 adet küp mezar bulundu. İhbarla bölgeye Termal İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, sevk edildi.

Jandarma ekipleri, mezarın bulunduğu alanda emniyet tedbirleri aldı. İl Müze Müdürlüğü'nce, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınacak izin ile mezarın yarın bulunduğu yerden çıkartılacağı belirtildi.

KÜP MEZAR NEDİR? 

Yalova'da bulunan küp mezar merak konusu oldu. Küp mezar nedir? şeklinde araştırmalar yapılmaya başlandı. Özellikle erken uygarlıklarda bir ya da birkaç küpün art arda yerleştirilmesiyle oluşturulan mezar tiplerine 'küp mezar' denir. MÖ 3. ve 2. bin yıllarda özellikle Anadolu'daki bazı topluluklar tarafından bu mezar tipi kullanılmıştır. Kil küplerden oluşan mezarlar  oval gövdeli ve dar ağızlı olarak yapılırdı. Ölüler bu küplerin içine kıvrılarak yerleştirildi. Ardınadan küpler, ağızları yukarı gelecek gibi önceden açılan çukurlara yerleştirilir, üstleri taş bir levhayla kapatılırdı. Kapak taşının bir bölümü toprağın dışında bırakılarak mezarın yeri belli edilirdi. Anadolu'da, içine birden fazla ölünün gömüldüğü küpler de bulunmuştur. İki küpün ağız ağza getirilerek tek bir ölü için kullanıldığı örnekler de vardır.  Ölü armağanlarının küpün içine ya da dışına bırakıldığı görülür.