Türkiye, Cumhuriyeti kutluyor! 81 ilde yer gök kırmızı beyaz

Türkiye, Cumhuriyeti kutluyor! 81 ilde yer gök kırmızı beyaz
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yaşı 81 ilde düzenlenen çeşitli etkinliklerle büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Ay- yıldızlı bayraklar ile bir araya gelen binlerce kişi, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında, ellerinde meşalelerle yürüdü.

Türkiye'de Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında bir çok şehirde yürüyüş düzenlendi, havai fişek gösterisi yapıldı. Milyonlarca vatandaşın katılmış olduğu Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri ay- yıldızlı bayraklar eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşte marşlar söylendi.

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 81 il ve yurt dışı temsilciliklerde cumhuriyet kazanımlarının gelecek kuşaklara aktarılması için düzenlenen etkinlikler arasında, yarışmalar, sempozyumlar, çalıştaylar, sanatsal ve kültürel faaliyetler gerçekleşti. 

Cumhuriyet'in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşü, saat 19.23'te başladı. 100 metre uzunluğunda 12 adet Türk bayrağı taşıyan vatandaşlar, 3 kilometrelik yolu 'Vatan sana canım feda', 'Ne Mutlu Türküm Diyene', 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' ve 'Yaşasın Cumhuriyet' sloganıyla tamamladı.

Her ilde belirlenen lokasyonlarda etkinlikler sona ermesinin ardından milyonlarca vatandaş saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okudu. 

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Türkiye genelinde çok sayıda özel etkinlik düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının koordinasyonunda gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iki önemli merkezi, başkent Ankara ile İstanbul olacak.

İLK TÖREN ANITKABİR'DE

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim'de devlet erkanıyla saat 11.00'de Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Erdoğan, saat 12.00'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhuriyet'in 100. Yılında 100 Dev Eser Yağlı Boya Resim Sergisi"ni ziyaret edecek ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nda tebrikleri kabul edecek.

BİRİNCİ MECLİS'TEKİ KUTLAMALAR

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Birinci Meclis Binası Kurtuluş Savaşı Müzesi'ndeki etkinliklere katılacak.

Ankara seğmenleri gösterisiyle saat 14.00'te başlayacak etkinlikte, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'teki TBMM Genel Kurul konuşması seslendirilecek. Burada konuklara hitap edecek Kurtulmuş, ardından özel defteri imzalayacak.

GEÇİT TÖRENİ DÜZENLENECEK

Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda geçit töreni de düzenlenecek. Tören öncesinde Mehteran Birliği, Türk Silahlı Kuvvetleri Karma Bandosu ve Azerbaycan Askeri Bandosu tarafından, Yüzüncü Yıl Marşı ve İstiklal Marşı'nın icrası ile çeşitli marşlardan oluşan mini konser, saat 14.00'te TBMM Binası ön bahçede gerçekleştirilecek.

Konserin ardından saat 14.30'da "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Geçit Töreni", TBMM'den önünden başlayacak.

16 Türk devleti bayrağı taşıyan bölüğün de yer alacağı kortej yürüyüşü, Atatürk Bulvarı'nı takiben II. TBMM Binası önüne kadar devam edecek.

SOLOTÜRK'TEN ANITKABİR ÜZERİNDE GÖSTERİ UÇUŞU 

Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK, 29 Ekim Pazar günü saat 13.00'te Anıtkabir üzerinde gösteri uçuşu yapacak.

Devlet Tiyatroları da Cumhuriyet'in 100. yaşını, "Yüzyıllık Destan: Ateş" oyunuyla kutlayacak. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği kurtuluş mücadelesinin, 19 Mayıs 1919'dan 23 Nisan 1920'de Meclis'in açılmasına kadar geçen döneminin anlatıldığı "Yüzyıllık Destan: Ateş" oyununun prömiyeri, 29 Ekim saat 20.00'de yapılacak.

CSO Ada'da 100. yıl etkinlikleri kapsamında bir dizi etkinliğe imza atan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 29 Ekim saat 19.00'da Ankara'daki 2. Meclis binasında "100. Yıl Konseri" verecek, saat 20.23'te 100. Yıl Marşı'nı seslendirecek.

İSTANBUL'DAKİ KUTLAMALARIN ADRESİ İSTANBUL BOĞAZI

Cumhuriyetin 100. yıl dönümü kutlamalarının diğer önemli noktası ise İstanbul olacak.

İstanbul Taksim Meydanı'nda Atatürk Kültür Merkezi'nin önüne kurulacak "Maziden Atiye Türkiye Yüzyılı" gösterim alanında, su perdesi, su şovu ve üç boyutlu içeriklerin yayımlandığı ekranlarla, geçmişten bugüne Türkiye Yüzyılı vizyonu interaktif ve teknolojik bir deneyimle sunulacak.

Bunun yanı sıra Üsküdar, Taksim, Bakırköy gibi meydanlarda ve Galata Kulesi, Haydarpaşa Tren Garı, Dolmabahçe Sarayı gibi tarihi mekanlarda Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla özel etkinlikler, dijital sergiler ve üç boyutlu gösteriler düzenlenecek.

100 SAVAŞ GEMİSİ GEÇİŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRECEK

İstanbul Boğazı'nda saat 16.20'de Türk Yıldızları, 16.40'ta SOLOTÜRK gösteri uçuşu yapacak. Ayrıca 20 savaş uçağı Boğaz üzerinde uçacak.

Türkiye'nin en büyük savaş gemisi "TCG Anadolu"nun da aralarında yer alacağı 100 savaş gemisi 17.00'de Boğaz'da geçit töreni gerçekleştirecek. Ayrıca 101 pare top atışı yapılacak.

ERDOĞAN, 100. YIL MESAJINI PAYLAŞACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 19.23'te 100. yıl mesajını vatandaşlarla paylaşacak.

Etkinlikler kapsamında 19.50'de ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 2023 dron ile İstanbul Boğazı'nda ışık ve havai fişek gösterileri yapılacak.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ETKİNLİKLERİ DUYURDU

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 81 il ve yurt dışı temsilciliklerinde cumhuriyet kazanımlarının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen etkinlikler arasında, yarışmalar, sempozyumlar, çalıştaylar, sanatsal ve kültürel faaliyetler bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla ağustos ayında illere gönderilen genelgeyle hazırlıkları başlatılan Cumhuriyet'in 100. yaşına özel tüm il ve yurt dışı temsilciliklerindeki etkinlikler, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Haftası ve yıl içerisinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele kahramanları ve vatan sevgisini konu alacak şekilde planlandı.

Buna göre, etkinliklerde "Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ilkesi ile hür ve bağımsız yaşama kararlılığını ortaya koyan Türk milletinin, istiklal ve istikbaline olan güçlü inancı sayesinde dillere destan bir Milli Mücadele yürüttüğüne vurgu yapılıyor.

Bir asır önce ortaya çıkan ve milletin kültürel kodlarında varlığı daim olan Milli Mücadele ruhunun, tarihe gömülmek istenen bir milletin küllerinden doğuşunun, şahlanışının ilhamı olmaya devam ettiğine işaret edilen etkinliklerde, Cumhuriyet'in 100. yılının aynı zamanda Türkiye Yüzyılı'nın da başlangıcı olacağı belirtiliyor.

MEB adına 100. yıl kutlamaları, ilgili bakan yardımcılığı ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülüyor.

Kutlamalar kapsamında, tören ve etkinlik programlarının hazırlanıp uygulanması için il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, okul müdürlükleri ve yurt dışı temsilciliklerinde kutlama komisyonları oluşturuldu.

Komisyonlar, kamu kurum ve kuruluşları, belediye başkanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak 100. yıl kutlamalarının önemine uygun faaliyetler planladı.

Komisyonlar, üniversiteler, kamu kurumlarının işbirliğiyle hazırlanan Cumhuriyet'in 100. yaşına özel etkinliklerde, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadele kahramanları, istiklal, istikbal, milli birlik ve beraberlik, vatan sevgisi, yurt savunması konularını ele alan faaliyetler düzenleniyor.

Okul ve kurumlarda düzenlenen programlara mülki idare erkanı, şehit yakınlarının ve gazilerin katılmasına özen gösteriliyor.
Ankara'da düzenlenen özel etkinlikler

Ankara'da Cumhuriyet'in 100. yaşına özel tüm yıla yayılan 715 etkinlik planlandı. Cumhuriyet Bayramı kapsamındaki bu etkinlikler ile ilçelerde planlanan 185 etkinlik kitapçık olarak derlendi ve ilde görev yapan tüm yöneticiler de bu faaliyetlerde görevlendirildi.

Bu kapsamda, Mamak Musiki Muallim Mektebi'nde 29 Ekim 2023 Pazar günü saat 19.30'da öğrencilerin sahne alacağı "Yüzyılın Nameleri" isimli konser düzenlenecek.

29 Ekim günü 7 bine yakın öğrenci, Anıtkabir Çelenk Sunma Töreni'nde bayraklarıyla beraber yerlerini alacak. Cumhuriyet'in 100. yılı anısına "100 kişilik bayrak grubu" özel kıyafetleriyle Anıtkabir törenlerine ve korteje katılacak.

Kortejde 300 öğrenci, 50 öğretmen ve 100 kişilik bayrak grubu görev alacak. 30 Ekim saat 13.00'te MEB Şura Salonu'nda Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından "100 Yıllık Yolculuk" adlı müzikal sahnelenecek ve yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek. Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında hazırlanan tanıtım filmi sosyal medya hesaplarında yayınlanacak.

Ayrıca, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 29 Ekim günü Samsun İlkadım BİLSEM'de Türkiye Yüzyılı konseri düzenlenecek.

ÖĞRENCİLER ARASINDA YARIŞMALAR VE SEMPOZYUMLAR DÜZENLENDİ

Mardin'de ilkokul seviyesinde eğitim gören köy çocukları, Türkiye Yüzyılı Planetaryum Gösterisi ile uzay yolculuğunu deneyimledi.

"Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitimden İzler" sergisi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımıyla 2 Ekim'de açıldı.

Serginin giriş bölümünde, Cumhuriyet dönemi eğitim anlayışına temel oluşturması bakımından Osmanlı Devleti'nin son dönemine ait şehadetname, tasdikname, icazetname, defterler ve eğitim içerikli fotoğraflara; serginin devamında ise Cumhuriyet dönemindeki diploma, ders araç gereçleri ve fotoğraflara yer verildi.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Dijital Tarih Albümü" içerikleri, MEB'in yurt dışı temsilciliklerinin internet sayfaları ve sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.

Bakanlık ayrıca, 100. yılda açılan okullara "100. yıl tabelası" uygulamasını başlattı.

OKULLARDA CUMHURİYET KONULU ETKİNLİKLER

Cumhuriyet'in 100. yaşına özel etkinlik ve kutlama programları kapsamında, lise öğrencileri arasında da etkinlikler düzenlendi.

MEB ve TDK işbirliğiyle "Cumhuriyet ve Türkçemiz" konulu lise öğrencileri arası deneme yarışması ile "Lise Öğrencilerinin Gözünden Türkiye'nin Yüz Yılı ve Türkiye Yüzyılı Sempozyumu" planlandı. Lise öğrencileri, sempozyum için 10 Kasım'a kadar başvuru yapabilecek.

Ayrıca resmi ilkokul ve ortaokullar arasında, "100. Yılında Cumhuriyet" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışması yapılacak. Resim yarışmasında sergilenmeye değer bulunan eserler, 29 Ekim-5 Kasım'da Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Demir Yolları, AŞTİ, Kızılay Metro İstasyonu ve Esenboğa Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde fiziki ve dijital ortamlarda sergilenecek.

Türkiye geneli özel öğretim kurumlarında öğrenim gören lise öğrencilerine yönelik düzenlenen "100 Yıla Bakan Gençler Şiir Yarışması" için başvurular da 9 Kasım'a kadar sürecek.

Eğitimin bugünü ile geleceğini öğretmenlerin fikirleri yönünde mercek altına almak ve eğitimde Türkiye Yüzyılı'na nasıl en iyi katkıda bulunabileceklerini ortaya koymak amacıyla 26-27 Aralık 2023'te "Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim" sempozyumu düzenlenecek.

Sempozyuma bildiri sunmak isteyen öğretmenler için başvurular, bugün akşam sona erecek.

KISA FİLM YARIŞMASINA BAŞVURULAR SÜRÜYOR

Etkinlikler kapsamında, "100. Yıl ve Eğitim" temalı iller arası kısa film yarışmasına 22 Kasım'a kadar başvuru yapılabilecek. Ödüller, 10 Aralık 2023'te Ankara'daki MEB Şura Salonu'nda gerçekleştirilecek törende verilecek.

Kurtuluş Savaşı'nın önemli merkezleri olan Samsun, Amasya, Sivas, Erzurum ve Ankara il milli eğitim müdürlüklerinin etkinlikleri sergilenecek.
Bölgesel çalıştayların sonuç raporu açıklanacak

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca, "Cumhuriyet'in 100. yılında Teknoloji ve Eğitim" konulu bölgesel çalıştaylar düzenlenecek. Kasım ayında planlanan çalıştaylar Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir, Erzurum, Samsun, Gaziantep'te eş zamanlı düzenlenecek ve çalıştayların sonunda hazırlanacak sonuç raporu, kamuoyuna açıklanacak.

Kurul ayrıca, "Cumhuriyet'in 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış" raporu ile "Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılı Olan Türkiye Yüzyılında Eğitim ve Öğretmenin Rolü ve Gelişimi" konulu raporlarını yayımlayacak.

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce Ankara başta olmak üzere 81 ilde "100. Yıl Eğitim Ormanı" açılacak.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bünyesinde musiki programı uygulayan imam hatip okulları öğrencileri tarafından Kurtuluş Savaşı'nın önemli merkezleri başta olmak üzere çeşitli illerde konserler verilecek.

MEB organizasyonuyla "100. Yıl Cumhuriyet Repertuvarı ve 100. Yıl Konseri" ve "Cumhuriyete Doğru Tiyatro Oyunu" etkinlikleri planlandı.

Televizyonlarda ve dijital platformlarda yayınlanmak üzere "Milli Eğitimin 100 Yıllık Serüveni Belgesel Projesi" hazırlayan bakanlık, ayrıca "Özel Sporculardan Türkiye Yüzyılı" mesajlarını da dijital ortamlarda yayınlayacak.

GENÇ GİRİŞİMCİLERLE İLGİLİ ETKİNLİK

Bakanlık ayrıca yarın, ODTÜ Teknokent Yerleşkesi'ndeki Eğitim Teknolojileri, Kuluçka ve İnovasyon Merkezi'nde (ETKİM) Genç Girişimciler Programı düzenleyecek.

Sosyal medyayı etkin kullanan girişimcilerin davet edileceği etkinlik EBA'da da yayımlanacak.

Bakanlık ayrıca, Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye Yüzyılı temalı "Özel Eğitim Çocuk Dergisi" hazırladı.

İller bünyesindeki faaliyetler arasında ise Öğretmenler Arası Voleybol Turnuvası, Türkiye Cumhuriyeti 100. Yılı Yarışmaları, bilim söyleşileri, gençlik yürüyüşleri gibi etkinliklerin yanı sıra, Cumhuriyet Kadınları Sergisi, Cumhuriyetin 100. Yılında Bilim İnsanları Minyatür Sergisi, müze ziyaretleri, 100. Yıl Spor Oyunları, 100. yıla özel özel hatıra ormanları gibi farklı etkinlikler de yer aldı.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Tekin, Cumhuriyet'in 100. yaşının kutlanacağı 29 Ekim Pazar günü, bir grup öğrenciyle birlikte ilk TBMM'yi ziyaret edecek.