TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'yüzde 50+1' açıklaması: Geriye dönüş yok! Sadece bir anayasa değişikliği kapsamında tartışılmalı

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'yüzde 50+1' açıklaması: Geriye dönüş yok! Sadece bir anayasa değişikliği kapsamında tartışılmalı
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasetteki 'Yüzde 50+1' tartışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, siyasette 'yüzde 50+1' durumu için "geriye dönüş yok" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Endonezya ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Siyasetteki 'Yüzde 50+1' tartışmalarıyla ilgili açıklama yapan Kurtulmuş, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına da değindi.

"CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ'NDEN GERİ DÖNÜŞ YOKTUR"

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden geri dönüş yoktur' diyen Kurtulmuş, ' Milletimiz üç seçimde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini onaylamış. Hem anayasada hem de iki kez Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini dile getiren Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçerek bunu onaylamıştır. Zaten öyle zannediyorum ki, “Tekrar parlamenter sisteme dönelim” i talebi yakın vadede gündeme gelmeyecektir.' ifadelerini kullandı.

SİYASETTE YÜZDE 50+1 TARTIŞMASI

* İç politikada en sıcak mesele yüzde 50+1’in yeniden gözden geçirilip geçirilemeyeceği gibi duruyor. Sizin görüşünüz nedir bu konuyla ilgili?

Şimdi aslında Türkiye'de esas itibarıyla değişen, Başbakanlık sistemidir. Yani Türkiye'de seçimler olur, ondan sonra başbakan, parlamentodaki çoğunluğuna göre belli oluyordu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle seçim akşamı, Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı da geçmiş dönemde başbakanın kullandığı yetkilerin hemen hemen tamamını kullanıyor. Bu anlamda başbakanlık sisteminden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiştir.

* Bir dönem yüzde 50+1 değil de yüzde 40 gibi oranlar telaffuz edilmişti. Sizce burada bir oran telaffuz edilmeli mi?

Ben bir oran telaffuzunu şu aşamada doğru bulmuyorum. Dediğim gibi bu konunun da münferit bir konu olarak ele alınmasını doğru bulmam. Bu konunun, bir anayasa değişikliği kapsamında tartışılabilecek bir konu olduğunu düşünüyorum.

İSRAİL FİLİSTİN KONUSU İÇİN "ACİL ATEŞKES", "İNSANİ YARDIM", "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" ÖNERDİK

Toplantı sonunda açıklanacak nihai bildiriye de özellikle “acil ateşkes” ve “insani yardım koridoru açılması” teklifimizi yazdırmaya çalıştık. Ama bir ülkenin itirazıyla ortak metinde yer almadı. Endonezya Meclis Başkanı ise, ortak bir deklarasyon olmamasına rağmen, ev sahibi olarak yaptığı son açıklamada, bizim de katıldığımız “acil ateşkes”, “insani yardım” ve “iki devletli çözüm” fikrini dile getiren bir bildiri yayınladı.

Kurtulmuş, "İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ara verecek geçici ateşkesin sağlanmasında, uluslararası camiadaki bu hareketliliğinin ve İsrail’in üzerine konulan siyasi baskıların etkisi olduğunu düşünüyorum." dedi.