Rauf Denktaş'ın torunu dedesinin verdiği mücadeleyi Kıbrıs Barış Harekatı 50. yılında masterhaber.com'a özel olarak yazdı

Rauf Denktaş'ın torunu dedesinin verdiği mücadeleyi Kıbrıs Barış Harekatı 50. yılında masterhaber.com'a özel olarak yazdı
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde Rauf Denktaş'ın torunu masterhaber.com'a özel olarak Rauf Denktaş'ın 100. doğum gününde dedesinin Kıbrıs Türklerinin özgürlük ve bağımsızlığı için verdiği mücadelesini masterhaber.com'a özel olarak yazdı.

13 Ocak 2012'de hayatını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kurucu lideri merhum Rauf Denktaş'ın 100. doğum günü ve Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılına özel merhum Rauf Denktaş'ın torunu olan ve dedesi ile aynı ismi taşıyan Rauf Denktaş, dedesinin Kıbrıs Türklerinin özgürlük ve bağımsızlığı için verdiği mücadeleyi masterhaber.com'a özel olarak yazdığı yazıda anlattı.

Rauf Denktaş'ın masterhaber.com'a özel olarak yazdığı yazı;

Bu yıl Kıbrıs Türkleri için önemli bir dönüm noktası olan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı. 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleşen bu olay, tarihimizde önemli bir kırılma anı olmuş ve Kıbrıslı Türklerin haklı mücadelesinin bir sembolü haline gelmiştir.

50 yıl önce, adadaki Türk varlığını koruma amacıyla başlatılan bu harekat, Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde neler başarabileceğini gösteren bir örnektir. Kıbrıs Barış Harekatı, adadaki Türklerin maruz kaldığı zulme karşı bir tepki olarak gerçekleşmiştir. Türk milleti, tarih boyunca her zaman adaletin ve haklının yanında olmuştur. Bu harekat da bu geleneğin bir yansımasıdır.

Harekatın amacı, Kıbrıs Türklerinin güvenliğini sağlamak ve adil bir çözümle onların haklarını korumaktı. Ancak, bu süreçte yaşanan zorlu anlar, bugün hala hafızalardaki tazeliğini koruyor. Bu 50 yıllık süre zarfında, Kıbrıs'ta devam eden çözüm süreci, birçok mücadele, umut ve hayal kırıklıklarıyla dolu oldu. Ancak, Türkiye'nin Kıbrıs Türkleriyle dayanışması ve kararlılığı, adanın geleceği için bir umut ışığı olmaya devam ediyor.

Harekata kadar yaşanan süreçte, adanın bir ‘Elen’ adası olması hayaliyle Yunanistan’a bağlanması hedeflenmişti. Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler’den tek taraflı olarak, Enosis arzusun gerçekleşmesi adına beklediği yanıt gelmeyince Kıbrıslı Türklerin direnişlerindeki kararlılık sürmüş, Türkiye ile Yunanistan arasındaki müzakerelerin başlaması sağlanmış ve bu doğrultuda Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın etkin garantörlüğünde 1960 yılında iki halkın ‘eşit hakları’ temeline dayanan Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştu. Fakat bu devlet ne karar verildiği gibi eşit haklar barındırmış ne de Rumların Enosis hayali son bulmuştu. Bu sürecin daha başında Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş, o yıllarda Kıbrıslı Türkler’in cemaat lideri olarak “Makarios bu anlaşmaları er geç yıkacak ve Enosis yoluna çıkacaktır. İleride bu anlaşmaların kendisine zorla kabul ettirildiğini savunarak ortaklığı bozacaktır” diyerek öngörüsünü ortaya koymuştu. Nitekim ilerleyen süreçte EOKA, Kıbrıslı Türklere acı dolu günler yaşatmış, Türk Mukavemet Teşkilatı da Kıbrıslı Türklerin haklı mücadelesini arkasına alarak direnişlerine devam etmişti. 1963 yılının Aralık ayına gelindiğinde Rum çetelerinin Türk bir aileye kadın, çocuk demeden yaptığı katliam gerçekleşmişti. Tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen bu insanlık dramı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de resmen sonu olmuştu.

İlerleyen yıllarda Kıbrıslı Türkler’e yapılan saldırıların yanısıra, EOKA’cılar arasında yaşanan çatışmalar, Rum lider Makarios’a karşı yapılan EOKA darbesi ve adanın hızla Yunanistan’a bağlanması için çeşitli girişimlerde bulunulmuş, bunun sonucunda Türkiye adadaki Türklerin güvenliğini sağlamak ve Türk varlığını ada üzerinde sürdürmek adına 20 Temmuz 1974’te Barış Harekatı’nı başlatmıştır.

Kıbrıs Türk’ünün haklı davasının dünyaya duyurulmasında, Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin arkasında kararlılıkla durmasında ve Türk askerinin adaya ayak basmasında Kurucu Liderimiz Rauf Raif Denktaş’ın cesareti, azmi, kararlılığı ve diplomasi anlayışı hepimize örnek olmuştur. Onun liderlik anlayışı, Türkiye’ye ve Türk’lüğe olan sevdası, Türklerin bugün adadaki varlığına ve bu varlığın sonsuza dek sürecek olmasına vesile olmuştur. Denktaş; “Halkım beni, adaya Türk askerini getiren kişi olarak hatırlasın” sözlerini söylerken, Kıbrıslı Türklerin haklı mücadelesindeki Türkiye desteğinden duyduğu gururu vurgulamıştı.

Kıbrıs Barış Harekatı ve Türk askerinin bu vesile ile adaya ayak basması; adadaki 453 yıllık Türk varlığının ve barışın en büyük teminatıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatmak, Türk dünyası olarak geleceğe daha umutlu bir bakış açısıyla ilerlemek ve ortak vizyonumuzu güçlendirmek adına önem taşımaktadır. Bu uğurda canını feda eden Türk askeri ve Türk Mukavemet Teşkilatı şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, kendilerine minnet duyuyorum.

Rauf DENKTAŞ
Ocak 2024