O bölge için uzmandan uyarı geldi! Çok fazla yıkım olabilir! “Ölü fay artık kalmadı”

O bölge için uzmandan uyarı geldi! Çok fazla yıkım olabilir! “Ölü fay artık kalmadı”
6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen Hatay'da araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, Kastamonu'ya dair uyarılarda bulundu. "Kastamonu'nun yapı stokunun araştırılması gerekiyor" dedi. Prof. Dr. Bilgehan, öte yadan ihtimal bir İstanbul depreminin Kastamonu'yu da etkileyebileceğini kaydetti.

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, Kastamonu için uyarılarda bulundu.

Kastamonu’da yapı stoğunun incelenmesi gerektiğinin altını çizen Bilgehan, merkez üssü Kastamonu olabilecek bir depremde çok fazla yıkımın yaşanabileceğini belirtti.

Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bilgehan, “Kastamonu da bu fay hattına yakın bir bölgede yerleşime açılmış tarihi kadim bir şehirdir. Kastamonu, dolayısıyla fay hattına yakın bir yerde bulunuyor. Kastamonu’da yapı stokunun baştan sona kadar kontrol edilmesi gerekiyor. Depreme ne kadar dayanıklı binalarımız var, bunun kontrol edilmesi fayda sağlayacaktır. Kastamonu’da eski binalar mevcut, eski binaların da depreme ne kadar dayanıklı olduğunu ya da ne kadar dayanabileceklerini söylemek zor” dedi.

aw137513-01.jpg

NE KADAR BİNA DEPREME DAYANIKLI?

"Kastamonu’da ne kadar binamız depreme dayanıklı ne kadarı değil, buna bakmamız lazım"

Geçmişte Kastamonu'da büyük depremlerin yaşandığını belirten Bilgehan, "Tarihe baktığımızda Kastamonu’da da ciddi depremler oluşmuştur, can ve mal kayıpları yaşanmış. Bu yüzden Kastamonu’nun yapı stokunun araştırılması gerekiyor. Kastamonu’da ne kadar binamız depreme dayanıklı ne kadarı değil, buna bakmamız lazım. Buna yönelik hazırlık yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşümde Kastamonu hangi aşamada, bunu belirlememiz gerekiyor. Bunlar sadece üniversitenin akademik olarak yapabileceği bir iş değil, burada yerel yönetimlerin de işin içerisine girmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ÇOK FAZLA YIKIM OLABİLİR”

İhtimal bir İstanbul depreminin Kastamonu'yu da etkileyebileceğini kaydeden Bilgehan, “Beklenen İstanbul depremi meydana geldiği zaman Kastamonu’yu da etkileyecektir. Depremin merkez üssünün neresi olacağı önemli. Depremin merkez üssü İstanbul ise Kastamonu tabii ki etkilenecek ama bu etkileme sınırlı kalacaktır. Bunu bilemeyiz ama binalarımızı çok fazla etkileyebilir de. O konuda bir şey söyleyemiyoruz. Bazı binalarımız depremden etkilenebilir, hatta yıkılabilir. Ağır hasar alabilecek durumda olabilir. Kastamonu, fay hattına çok yakın. Ölü fay artık kalmadı, her fay artık bizlere tehlike oluşturuyor” dedi.

Kaynak:İHA