TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan Ogün Samast yorumu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan Ogün Samast yorumu
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ogün Samast'ın tahliye kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Mahkemenin yakınen verdiği bir karar var. Öncelikle burada infaz sistemimizle ilgili yeni düzenlemeler yapılması lazım. Yargı sistemimizde de gözden geçirilmesi gereken yerler var. Kamuoyu vicdanı da dikkate alınmalı" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, parti ziyaretleri kapsamında son olarak AK Parti grubuna bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, yerel seçim, AYM-Yargıtay krizi ve Ogün Samast'ın tahliyesiyle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Kurtulmuş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

YEREL SEÇİM

Plan bütçe komisyonunda görüşülen bu bütçe trafiği 11 Aralık'tan itibaren TBMM'ye gelecek, orada da yoğun bir mesai harcanacak. Ondan sonraki süreçte zaten büyük oranda yerel seçim hazırlıkları başlayacaktır. 

AYM-YARGITAY KRİZİ

Önümüzdeki mesele iki yüksek yargı arasında bir içtihat farklılığından kaynaklanan bir meseledir. Türkiye anayasal bir hukuk devletidir. Bütün kurumların görev yetkileri, sorumlulukları bellidir. Bu çerçevede de özellikle TBMM milli iradenin tecilligahı olarak herhangi bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir. TBMM kendi gündemine hakimdir, bu kendi gündemi ve öncelikleri öncesinde bu mesele başta olmak üzere bütün meseleleri çözebilecek kararın uygulanmasını yapacak olan yerdir. Dolayısıyla herkes rahat olsun. 

Ortada 12 Eylül darbe yasasının getirmiş olduğu bir sorunla karşı karşıyayız. Kurumlar arasında bu anlamda çelişkileri, içtihat farklılıkları ortadan kaldıracak şekilde Türkiye'nin aslında yeni bir anayasa çalışmasının da ne kadar zaruri olduğu bir örnektir. 

OGÜN SAMAST'IN ŞARTLI TAHLİYESİ

Mahkemenin nihayetinde verdiği bir karar var. Ve özetle şartlı tahliyeyle ilgili daha evvel reddedilmiş bir karar var. Öncelikle burada infaz sistemimizle ilgili yeni düzenlemeler yapılması lazım. Yani ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan birisi yaştan dolayı bu cezası belli bir süreye indirilmiş ve ondan sonrada maalesef iyi hal uygulaması dolayısıyla dışarı çıkarılmış. Bütün bunlar bizim yargı sistemimizde de yeniden gözden geçirilmesi olduğu hususların olduğunu ortaya koyuyor. Bunları kamuoyunun vicdanını da dikkate alarak yeniden gözden geçirilmesi kanaatindeyim.