Malatya'da 5.2 ve 4.7'lik deprem! Çevre illerde de hissedildi

Malatya'da 5.2 ve 4.7'lik deprem! Çevre illerde de hissedildi
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden dakikalar sonra 4.7 büyüklüğünde artçı sarsıntı oldu. Sarsıntı çevre illerden de hissedildi. Bakan Yerlikaya son durumu açıkladı...

Son dakika haberi: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremden 3 dakika sonra 4.7 büyüklüğünde bir de artçı sarsıntı yaşandı.

Saat 17:46'da gerçekleşen ilk deprem yerin 6.99 kilometre derinliğinde kaydedildi.

İkinci deprem ise saat 17:49'da ve yerin 6.36 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Malatya İli Battalgazi ilçesinde, meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" dedi.

MALATYA BELEDİYE BAŞKANI: ŞU ANA KADAR BİZE İNTİKAL EDEN OLUMSUZ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Haber Global'de yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar bize olumsuz intikal eden bir durum söz konusu değildir. Arkadaşlarımız teyakkuz halindeler. Can ve mal kaybı konusunda olumsuz bir haber oluşmadı. Bunu ifade etmek istiyorum. Bütün hemşehrilerimize de geçmiş olsun diliyorum" dedi.

AFAD: SAHA TARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde peş peşe meydana gelen depremlerin ardından AFAD, "Malatya ilimizin Battalgazi ilçesinde meydana gelen 5.2 ve 4.7 büyüklüklerindeki depremler sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız" açıklamasında bulundu.

"MEYDANA GELEN DEPREMLER TEKNONİZMAYI DEĞİŞTİRİYOR"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, depremin Doğu Anadolu Fayı diye ifade edilen fay üzerinde meydana geldiğini söyledi.

Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Hatay Antakya'dan başlayıp Bingöl Karlıova'ya kadar uzanan bir fay olduğunu hatırlatan Özmen, "6 Şubat tarihinden de bunun büyük bir kısmı kırıldı. Yine hatırlarsanız 2020 yılında 24 Ocak'ta Elazığ, Malatya civarında 6,4 büyüklüğündeki depremle yine o bölge sarsılmıştı. Şimdi iki büyük depremde kırılmayan bir kesimde bu aktiviteler oluyor. 2020 yılında olan ve 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli olan depremlerin etkisiyle veya onların artçısı diye düşüneceğimiz depremler bunlar. Aslında çok şaşırtıcı da değil." dedi.

6 Şubat tarihinden beri o bölgede olan depremlere bakıldığı anda zaman zaman Malatya ve Adıyaman civarının bu ve buna benzer büyüklükteki depremlerle sarsıldığını ifade eden Özmen, şöyle devam etti:

"Bir yerde tabii böyle 7,7, 7,6, 6,4 büyüklüğündeki depremler meydana geldiği anda oradaki tektonizmayı değiştiriyor. Bir tarafta fay hatlarında gerilim boşalmasına neden olurken diğer tarafta da gerilim yüklemesi yapıyor. Dolayısıyla az önce meydana gelen ve 2 dakika arayla meydana gelen depremleri bu iki ana depremin etkisi neticesinde veya onların artçı şoku şeklinde oluştuğunu söyleyebiliriz. Malatya'ya yakın noktalarda da depremler oluyor bu kısmen de olsa Doğu Anadolu Fayı üzerinde meydana geldiği için Adıyaman'a biraz daha uzak noktada ama Pütürge ilçesine, Adıyaman'ın Sincik ilçesine daha yakın deprem. Muhtemelen o bölgede yaşayan insanlar depremi şiddetli şekilde atlatmıştır."