Kış lastiği zorunluluğu başladı mı, ne zaman başlıyor? Kış lastiği uygulaması hangi araçları kapsıyor, cezası ne kadar?

Kış lastiği zorunluluğu başladı mı, ne zaman başlıyor? Kış lastiği uygulaması hangi araçları kapsıyor, cezası ne kadar?
Kış lastiği zorunluluğu, hava şartları nedeniyle öne çekildi. Yola çıkacak araç sürücüleri bu kapsamda dikkat etmeli. Çünkü kış lastiği takmayanlara para cezası kesilecek. Peki kış lastiği zorunluluğu başladı mı, ne zaman başlıyor? Cezası ne kadar?

'Kış lastiği zorunluluğu başladı mı ne zaman başlayacak?' sorusu araç sahipleri tarafından arama motorlarında araştırılıyor. Hava şartları nedeniyle her yıl 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında başlayan uygulama bu yıl öne çekildi. Yola çıkan ve kış lastiği zorunluluğuna uymayan sürücülere ceza kesilecek. Peki kış lastiği zorunluluğu başladı mı, ne zaman başlıyor? Kış lastiği uygulaması hangi araçları kapsıyor, cezası ne kadar? İşte detaylar...

lastik1.jpg

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU BAŞLADI MI, NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

İstanbul Valiliği, pazar günü beklenen kar yağışı nedeniyle 1 Aralık'ta başlayacak olan kış lastiği zorunluluğunu öne çekti. Buna göre İstanbul'da kış lastiği uygulaması 25 Kasım'da başlayacak. Diğer illerde ise tarihte bir değişiklik yapılmadı. Uygulama eskisi gibi 1 Aralık'ta başlayıp 1 Nisan 2024'te sona erecek.

lastik2.jpg

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI HANGİ ARAÇLARI KAPSIYOR?

Milyonlarca araç sahibini kapsayan uygulama şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olacak. Özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için gerekli görülürken, özel araçlara ceza uygulanmayacak.

lastik3.jpg

CEZASI NE KADAR?

Zorunlu olduğu halde araçlarına kış lastiği taktırmayan işletmelere 2023 yılı için 2 bin 568 lira ceza uygulanacak. Kış lastiği taktırmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2023 itibarıyla güncellenecek.

lastik4.jpg

DENETİMLERİ KİM YAPIYOR?

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. Kurala uymayan araç sürücülerine idari para cezası kesiliyor.