İzmir hak ettiği refaha kavuşacak! Buğra Gökce, "yeni bir hikaye yazmaya talibiz" diyerek önerilerini sıraladı

İzmir hak ettiği refaha kavuşacak! Buğra Gökce, "yeni bir hikaye yazmaya talibiz" diyerek önerilerini sıraladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Dr. Buğra Gökce, yatırımcıyı cezbedecek ve şehirde refahı artıracak çözüm önerilerini sıraladı. İzmir'in hak ettiği yatırımları alamadığını ifade eden Gökce, "İşte bu zor koşullarda biz İzmir’de yeni bir hikaye yazmaya talibiz" ifadelerini kullandı.

Şehir planlaması, çevre ve turizm alanlarında başarılı projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Dr. Buğra Gökce, şehrin yatırım sorunlarına dikkat çekti. İzmir'in hak ettiği yatırımları alamadığını kaydeden Gökce, bu nedenle İzmirlilerin yoksullaştığını ve varlıklarını kaybettiğini belirtti.

İzmir'de yaşanan refah sorununa çözüm önerilerini sıralayan Gökce, projeleriyle yatırımcıyı cezbetmeye hazırlanıyor. Şehirde atılacak adımlarla birlikte gelecek yatırımların sorunları ortadan kaldıracağına dikkat çeken Gökce, İzmir'de kişi başına düşen gelirin de artacağını söyledi.

Gökce, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada önerilerini sıralayarak, şu ifadeleri kullandı:

Merkezi idare tarafından ayrımcılığa uğrayan, sistematik olarak cezalandırılmak istenen İzmir, bu yüzden hak ettiği yatırımları da alamıyor. Biz kente daha fazla yatırımcı çekerek ve refahı artırarak bu prangadan kurtulmak istiyoruz.

21 yıldır İzmir merkezi hükümet tarafından ayrımcılığa uğradı. Hak ettiği yatırımı alamadı. Uygulanan ekonomi politikalarıyla da İzmirliler yoksullaştı ve varlıklarını kaybetti.

Örneğin,

2019 - 2023 arasında İzmir 890 milyar lira vergi ödedi, bu dönemde merkezi idarenin yaptığı yatırım sadece 20.6 milyar lira.

2014 - 2019 döneminde İzmir 283 milyar lira vergi ödedi, bu dönemde merkezi idarenin yaptığı yatırım 7.8 milyar lira.

2009 – 2014 döneminde İzmir 186,8 milyar lira vergi ödedi, merkezi idarenin yaptığı yatırım sadece 6,9 milyar lira.

2009 - 2023 arasında İzmir 1 trilyon 359 milyar lira vergi ödeyip, sadece -evet sadece- 35 milyar lira yatırıma layik görülmüş. Arada 38 kat fark var.

11-034.jpg

Peki bu durumdan İzmir nasıl etkilendi?

2001 yılında İzmir'de kişi başına düşen gelir 4.737 milyon eski TL yani Aralık 2001 kuruyla 3 bin 275 dolar. O zaman İzmir’de kişi başına düşen gelir Türkiye’de kişi başına düşen gelirin 1,5 katı.

2022 yılında İzmir'de kişi başına düşen gelir 218 bin 779 TL. Güncel kurdan 7.570 dolar. Gayrisafi yurtiçi hasıla içinde ilimizin payı 2001 seviyesine göre düşmüş durumda.

Aynı dönemde yaşanan makro ekonomik gelişmelerle hem Türkiye’de hem İzmir’de gelir adaletsizliği ve yoksullaşma arttı. Türkiye OECD ülkeleri içinde gelir adaletsizliğinin en yüksek arttığı üçüncü ülke oldu.

İşte bu zor koşullarda biz İzmir’de yeni bir hikaye yazmaya talibiz.

- Altyapı yatırımları, meslek kursları, mevzuat değişiklikleri, girişimci ekosistemini güçlendirecek akılcı adımlar ve bürokrasiyi azaltarak İzmir’e daha fazla yatırım çekmek, kent ekonomisini büyüterek istihdamı arttırmak ve yoksulluğu azaltmak için belediyemiz öncü olacak.

- Sosyal adaletsizlikleri azaltan, yaşadığımız yoksullaşmaya karşı bariyer kuran, toplumsal dayanışma ile bütüncül olarak İzmir’in bağışıklığını ve direncini yükselten bir strateji ile çalışacağız.

- Özellikle dezavatantajlı kesimlerin, kadınların, çocukların, gençlerin, engellilerin ve yaşlıların ekonomik krizlere, gıda krizine ve diğer sosyal krizlere karşı uygulayacağımız çok boyutlu sosyal desteklerle yanlarında olacağız.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve İzmir’in tüm gücüyle, geleceğe çok daha güçlü, umutla bakan, kalkınma atağını sürdüren bir İzmir için çalışacağız.

İlgili Haberler