İstanbul'da kiralık ev kriterleri değişti! 'Üniversite arka kapısına yürüme mesafesinde...' Oda kirası 24 bin TL

İstanbul'da kiralık ev kriterleri değişti! 'Üniversite arka kapısına yürüme mesafesinde...' Oda kirası 24 bin TL
İstanbul’da 'Toplu taşımaya çok yakın' ilanlarının yerini 'Üniversite arka kapısına yürüme mesafesinde' ilanları aldı. Sefaköy'de Aydın Üniversitesi'ne yürüme mesafesinde olan 25 metrekarelik odanın aylık kirası 18 bin lira. Şehremini de üniversite hastanelerine yakın bölgede 25 metrekarelik oda içerisindeki iki yatağın aylık kirası 24 bin liraya çıktı. Yeditepe Üniversitesi'nin arka kapısına yürüme mesafesinde olan 25 metrekarelik odanın aylık kirası da 15 bin liralara çıktı.

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER

Fahiş kiralara yönelik uygulamaya alınan yüzde 25 sınırı sonrası çeşitli yöntemlere başvuran ev sahiplerinin son çaresi eskiden evlerini kiraya vermekten imtina ettiği bekarlar ve öğrenciler oldu. Evlerinin odalarını öğrencilere kiralayan ev sahipleri hem kısa süreli sözleşmelerle kiracılarıyla davalık olmaktan kurtuluyor hem de yüksek paralar kazanıyorlar. Emlak sitelerinde İstanbul'un 39 ilçesinde ev ilanlarındaki 'Toplu taşımaya yürüme mesafesi', 'Deniz manzaralı', 'AVM’ye yakın' şeklindeki ilanların yerlerini üniversiteler aldı. İstanbul’da üniversiteye yürüme mesafesinde olan 20 ila 30 metrekare büyüklüğündeki oda kiraları 18 bin liralara yükseldi. Emlak sitelerinde kiralık ilanlarda en önemli kriter memur ve öğrenciler oldu.

AYLIK YATAK KİRASI 12 BİN LİRA

Şehremini’de Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültelerine yakın lokasyonda bulunan iki yataklı 25 metrekarelik odanın aylık kirası 24 bin liraya çıkmış durumda. 1+0 odanın içerisinde bir yatağın aylık kirası 12 bin lira. Sefaköy Beşyol’da bulunan ve sadece tek özelliği Aydın Üniversitesi’ne yakın olan 25 metrekarelik odanın aylık kirası 18 bin liraya yükseldi. Aydın Üniversitesine yürüme mesafesinde olan odanın yıllık parası neredeyse okula ödenen paraya denk geliyor.

ÜNİVERSİTENİN ARKA KAPISINA YÜRÜME MESAFESİNDE!

Emlak sitelerinde özellikle özel üniversitelere yakın olan evlerin oda kiraları normal kiralık daire ilanlarını geçmiş durumda. Öğrenci yurtlarının taleplere cevap vermemesi oda fiyatlarının patlamasına neden oldu. Maltepe Fındıklı Mahallesi’nde bulunan ve tek özelliği Yeditepe Üniversitesi’nin arka kapısına yakın olan 25 metrekarelik odanın aylık kirası 15 bin liraya yükseldi. Aynı mahallede bu defa Yeditepe Üniversitesi’nin ana kapısına yakın olan dairenin de aylık kirası yine 15 bin lira. İlanlarda ‘Arka kapısına yürüme mesafesi’ kriteri özellikle belirtilmiş. Ayrıca bu  fiyatlara faturalar dahil değil.

37 BİN LİRA DEPOZİTO

İçerenköy’de bulunan 24 metrekarelik eşyalı odanın aylık kirası ise 17 bin 500 lira. Bu oda için istenen depozito ise 37 bin lira. 20 yıllık binanın tek özelliği ise toplu taşımaya yakın olması ve Acıbadem, Maltepe ve Yeditepe üniversitelerine rahatlıkla gidiliyor olması. Faturalar ve ulaşım için harcanacak paralarla birlikte öğrencinin cebinden aylık çıkacak paranın 20 bin lirayı geçmesi muhtemel. Yine İçerenköy’de 31 yaş üzerindeki bir dairenin oda kirası da 15 bin 500 lira. Üstelik oda eşyasız. Sadece badana yapılarak kiraya verilen daire Acıbadem Üniversitesi’ne yakın konumda bulunuyor.

BEKARLAR VE ÖĞRENCİLER GÖZDE OLDU

Küçükçekmece Sefaköy’de emlakçılık yapan Yurdaer Yurtsever, kiralık ev ilanlarındaki kriterlerin neden değiştiğiyle ilgili olarak şunları söyledi; ‘Önceden kimse bekara ve öğrenciye ev vermezdi. Emlakçıya gelen gençlere sorduğumuz ilk soru ‘Bekar mısınız?’ olurdu. Bekarsa o evi kiralamasının imkanı yoktu. Şimdi neredeyse ‘Evli misiniz?’ sorusunu soracak hale geldik. Ev sahipleri kiracıları ile mahkemelik olmak istemiyor. Dolayısıyla bir senelik sözleşmelerle öğrenciye kiraya vermek istiyor. Sefaköy Beşyol sadece toplu taşımaya yakın olduğu için tercih edilirdi. Kiralar da öyle yüksek değildi. Asgari ücret alan bir kişi rahatlıkla kira öderdi. Aydın Üniversitesi’ne yakın olduğu için çok değer kazandı. Şu anda 25 metrekare oda fiyatları 18 bin liralara çıkmış durumda’ şeklinde konuştu.