Gaziantep için kritik deprem uyarısı! Görür: Ben belediye başkanı olsam...

Gaziantep için kritik deprem uyarısı! Görür: Ben belediye başkanı olsam...
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen Deprem Bölgesi Zirvesi'nde, Türkiye'nin önde gelen uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Görür, Türkiye'nin deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu vurgulayarak, bu durumun ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti. Özellikle Gaziantep'in bulunduğu deprem hattıyla ilgili konuşan Görür, Gaziantep'in asıl batısında Doğu Anadolu sınır fayının kırıldığını ve uzun bir süre tehdit oluşturmayacağını söyledi. Ancak, Gaziantep'e daha yakın olan Ölüdeniz Fayı'nın kollarının stres altında olduğunu belirtti ve ne zaman bir deprem olacağını kestiremediklerini ifade etti. Bazı araştırmalara göre bu fayın deprem oluşturma periyotlarının 500 yıl olduğunu ancak son depremin ne zaman olduğunun bilinmediğini ekledi.

Ayrıca, Prof. Dr. Görür, bir belediye başkanı olsaydı ilk olarak Gaziantep'in mikro bölgeleme çalışmasını yapacağını belirtti. Bu çalışmanın Gaziantep'i mikro karelere böleceğini ve kayaların direncini inceleyerek, jeolojik analizler yapılacağını ifade etti. Bunun Gaziantep'i depreme dirençli hale getirmenin önemli bir adımı olduğunu vurguladı.

Deprem dirençli kentlerin oluşturulmasının önemine de değinen Prof. Dr. Görür, deprem riski altındaki bölgelerde yaşayan insanların ve gelecek nesillerin güvenliği için bu adımın kritik olduğunu belirtti. Ancak, bu hedefe ulaşmak için uygun önlemlerin alınması gerektiğini ve deprem dirençli yapıların inşa edilmesinin önemine vurgu yaptı.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ve Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, etkinlik sonunda Prof. Dr. Görür'e günün anısına hediye takdim etti.