Fay hattı ölü mü diri mi? İstanbul depremi uzmanları da ikiye böldü! Ezber bozan bir açıklama daha

Fay hattı ölü mü diri mi? İstanbul depremi uzmanları da ikiye böldü! Ezber bozan bir açıklama daha
İstanbul'da beklenen olası deprem, uzmanları da ikiye böldü. Birçok uzman fay hattının diri olduğunu ve şiddetli bir deprem olabileceğini belirtirken, bazı uzmanlar ise fay hattının ölü olduğu görüşünü savunuyor. Bu tartışmalara son olarak Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da katıldı. Üşümezsoy, "Adalar fayı ölü bir fay ve aktif değil" yorumunu yaptı.

Son zamanlarda birçok bölgede yaşanan sarsıntılar, gözleri olası İstanbul depremine çevirdi. Vatandaşlar olası depremle ilgili uzmanların görüşlerine büyük önem verirken, uzmanlar da kendi içlerinde fikir ayrılıkları yaşamaya başladı. Bazı uzmanlar Marmara Denizi'ndeki depremin yıkıcı olacağı görüşünü savunurken, bazı uzmanlar ise bölge üzerindeki fay hattının diri olmadığını ve bölgede deprem beklemediklerini söyledi.

İstanbul depremiyle ilgili fikir ayrılıklarına bir ezber bozan açıklama da Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan geldi. Üşümezsoy, Adalar fay hattının ölü bir fay hattı olduğunu ve aktif olamayacağını belirtti.

"ARTIK ÖLÜ BİR FAY"

Adalar fayı hakkında konuşan Üşümezsoy, “Adalar fayı, 1999 yılından beri Marmara’da deprem oluşturan Kuzey Anadolu fayı dediler ama Kuzey Anadolu fayı Yalova Çınarcık kıyı düzlüğünün batıya doğru devam eden kesimidir. Adalar fayı ölü bir faydır ve bu ölü fay Marmara denizi açılırken çalışmıştır” diye konuştu.

"ADALARDAKİ FAY HATTI ÇALIŞMIYOR"

Üşümezsoy açıklamalarına şöyle devam etti:

“Adalar'daki fay, düşey bir fay ve aktif değil. Marmara Denizi açılırken Adalar'da ve Tekirdağ’da oluşmuş ama artık çalışmıyor. Kuzey Anadolu kuzeyden güneye doğru 45 derece sıkıştırmayla oluşmuş bir fay. O da doğu batı girişli çukurların güneyinde yer alıyor."