Erzincan’da maden ocağında toprak kayması! Bakan Yerlikaya: 9 kişiye ulaşılamıyor! Çalışmalar 2'inci gününde devam ediyor

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni bölgesinde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgede 827 kişiyle arama kurtarma çalışma yapıldığını söyledi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları 2'inci günde devam ederken, ailelerin bekleyişi sürüyor. Olayla ilgili soruşturmada maden saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu alanda toprak kayması meydana geldi. Olaya ilişkin adli soruşturma başlatılırken, toprak kayması sonucu akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmaması için tüm önlemlerin alındığı bildirildi.

"İŞÇİLERİN 5'İ KONTEYNER 3'Ü ARAÇ İÇİNDE"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaya ilişkin son bilgileri paylaştı.

Bakan Yerlikaya bölgede yaptığı son açıklamada, "Aradığımız arkadaşlarımızın 5'inin bir konteynerin içinde 3'ünün bir araç içinde bir şoförün de bir iş makinesi içinde olduğunu değerlendirdik. Bu noktada metal tespit cihazlarıyla tarama yapıyoruz" dedi.

4 KİŞİ GÖZALTINDA

Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Sabah saatlerinde aralarında maden saha görevlisinin de bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.

AİLELERİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Sabahın erken saatlerinde ise toprak altında kaldığı tahmin edilen işçilerin aileleri de maden sahasına gelmeye başladı. İşçilerin kurtarılması için çalışmalar sürerken, ailelerin bekleyişi de sürüyor.

9a18b0580c5cde9507fa60dd866286f8.jpg

BAKAN YERLİKA: 200 METRE YÜKSEKLİĞE SAHİP BİR YAMAÇ BOYUNCA OLDU

Bölgeye gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, haber alınamayan 9 işçi için çalışmaların aralıksız sürdüğünü ve 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere 827 personelin görev yaptığını söyledi.

89652fbe42a7793e52ca88a38cd736d2.jpg

“OLASI RİSKLİ BÖLGELER BELİRLENİYOR”

AFAD koordinasyonunda bilim insanları tarafından bölgenin önceki ve güncel haritalarının incelenerek stabil alanlarının tespitine başlandığını ifade eden Bakan Yerlikaya, "Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalar da olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama- kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor. İfade ettiğimiz gibi arama- kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Madencilerimize, Erzincan'ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır" dedi.

MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ'TAN AÇIKLAMA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, "Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimize ve bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada çalışmalarını sürdürüyor. En büyük temennimiz işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşabilmek." ifadelerini kullandı.

"DEREYİ FIRAT'A BAĞLAYAN KAPAK KAPANDI"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Erzincan İliç’te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz.

Devletimizin tüm imkanlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor.

Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık.

Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz.

altin-madeni-sahasinda-toprak-kaymasi-9-isci-kayip-11-5277-dhaphoto3.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ERZİNCAN VALİSİ'Nİ ARAYARAK BİLGİ ALDI

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kayması ile ilgili Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’dan bilgi aldı. Vali Aydoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kayıp kişilerin bulunması amacıyla başlatılan arama kurtarma çalışmalarının son durumunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi" denildi.

VALİ HAMZA AYDOĞDU: HERHANGİ BİR SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu şu açıklamayı yaptı:

Biz gerekli doğru bilgileri vereceğiz. Biz gittik sağ ve sol taraftaki toprak kaymasını gördük. Arkadaşlarımız ölçümleri yapıyorlar. Bizim için önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak. Cumhurbaşkanımız Mısır'dan aradı bilgi arz ettik. Canla başla çalışıp gayret ediyoruz. Eksik kusur varsa devlet bunun gereğini yapar. Resmi makamların açıklamadığı hiçbir şeye itibar etmeyin.

"SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Herhangi bir sızma söz konusu değil. Toprak kaymasının dışında herhangi bir problem yok. Fırat Nehri'ne akıntı söz konusu değil. İçişleri Bakanımız ve Enerji Bakanımız Mısır'dan hareket etti ve buraya gelecekler.

d77427e035df5f21a1abcabe4bba8aff.jpg

SARIGÜL: TÜRKİYE'NİN DUALARI GÖÇÜK ALTINDAKİ CANLARIMIZDA

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, CNN Türk'te yaptığı açıklamada "Yüreğimiz yanıyor. Burası benim doğduğum ilçe. Erzincan Valimiz olayın üzerinde AFAD yetkilileri olayın üzerinde. Çalışmalar devam ediyor. Bakan yardımcımız burada. Valimiz AFAD ekipleri ile buradayız. Bir an önce göçük altındaki canlara ulaşmaya çalışılıyor. En büyük arzumuz fazla can kaybı olmadan canlara ulaşabilmek. Büyük bir facia. Bizim için çok acı bir haber. Türkiye'nin duaları göçük altındaki canlarımızda" dedi.

BAKAN YERLİKAYA: 8-10 DÖNÜMLÜK BİR KÜTLE 100 DÖNÜMLÜK ALANA AKTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, telefon bağlantısı ile katıldığı bir TV kanalında Erzincan'daki olaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya'nın açıklamaları şu şekilde:

Hepimize geçmiş olsun diyorum. Saat 14.28'te İliç'te bulunan özel bir maden ocağında istiflenmiş olan büyük miktardaki toprak kütlesinin kayması sonucu bir hasar meydana geldi. Haberi alır almaz, valimiz oraya hareket ederken biz de civardaki bütün illerden AFAD, UMKE, JAK ve 3.Ordu'muzla 400'ün üzerinden arama kurtarma ekibi ayarlandı ve bölgeye gönderildi.

Zor bir durum, 8-10 dönümlük bir kütle 100 dönümlük alana akıyor, kayıyor. 9 işçimizden haber alınamaması durumu ile karşı karşıyayız. Tek ümidimiz işçilerimize ulaşmak. Valimiz ile görüşüyoruz, takip ediyoruz. Enerji bakanımızla, Adalet bakanımız ile görüştük. Olayı aydınlatmaya çalışıyoruz. Az önce

Cumhurbaşkanımıza da bilgileri aktardık. Onlar da süreci büyük hassasiyetle takip ediyor.

3 BAŞMÜFETTİŞ İLE 1 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan:

Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende meydana gelen heyelan nedeniyle büyük üzüntü yaşıyoruz.

Heyelan altında kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılması en büyük temennimizdir. Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız.

Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler yapılacaktır.

Maden işçilerimize, kıymetli ailelerine ve Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun.

PSİKOSOSYAL DESTEK EKİPLERİ BÖLGEDE

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: Erzincan İliç’te bir madende meydana gelen göçükte mahsur kalan madencilerimizin bir an evvel sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyorum.

Psikososyal destek ekiplerimiz ivedilikle bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz.

Kazadan etkilenen vatandaşlarımıza her türlü destek için harekete geçmiş bulunuyoruz. Geçmiş olsun.

BAKAN YERLİKAYA SON DURUMU AKTARDI, SİYANÜR İDDİALARIYLA İLGİLİ KONUŞTU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şu bilgileri paylaştı:

Maden işletmemizde saat 14:00 sıralarında göçük oldu. Madenden çıkarılan, dışarıda istiflenen bir toprak var. Onun kayması sonucu oluşan bir toprak kayması. Şu anda 400'e yakın çalışan var.
667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz. Kayma yer altında yaşanmadı, yer üstünde.

SİYANÜRÜN BÖLGEYE YAYILMA İDDİALARI...

Net bildiğim meselede sizlere kesin bilgiyi veririm. Şu an toprak altında kalan işçilerin çıkarılması en önceliğimiz. Diğer konularla ilgili bir bilgi olmadığı için Sayın Bakanımız Tunç gerekli incelemenin ardından aydınlatmayı yapacaktır.

3e1e502b7ef993b88b85b7e6b1fe2004.jpg

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:

Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü.

Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir.

Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:

Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen tüm madencilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız. Ekiplerimiz olayın yaşanması ile birlikte bölgede arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Bölgeye takviye ekipler de ivedilikle sevk edilmiştir.

İrtibat kurulamayan kardeşlerimize ulaşmak için tüm çabamızı sarf ediyoruz.

İLK BELİRLEMELERE GÖRE 9 KİŞİ TOPRAK ALTINDA

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, “İlk belirlemelere göre 9 kişi toprak altında.” dedi.

7 GÖZALTI

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin 7 şüpheli gözaltına alındı.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA