Emekli binbaşılardan çağrı! “Reva görülen bu haksızlığa son verin”

Emekli binbaşılardan çağrı! “Reva görülen bu haksızlığa son verin”
Emekli binbaşılar, yaptığı basın açıklamasıyla ‘özlük’ haklarıyla ilgili açıklama yaptı. Emekli Binbaşılar Platformu, açıklamasında Anayasal anlamda ‘itibar ihlali’ne uğradıklarını belirtti. Platform, açıklamasında “Emekli binbaşılara reva görülen haksızlığa artık son verin” diyerek çağrıda bulundu.

Emekli binbaşılar, ‘özlük’ haklarıyla ilgili Avukat-Arabulucu-Emekli Binbaşı M. Akif Aktaş imzasıyla bir basın açıklaması yayımladı.

Emekli binbaşıların hak ihlali yaşadığı belirtilen açıklamada, “Bizimle aynı statüde olan Yarbayların ve hatta bizim astımız olan askeri personellerin emekli maaşı bağlanma oranı yüzde 75 ama biz binbaşılara uygulanan emekli maaşı bağlama oranı yüzde 35-40’lara düşmüş durumda” denildi.

74983f82-0fd1-4dcc-9bac-c708af3aac78.jpg

“Emekli binbaşılara reva görülen bu haksızlığa son verin” denildiği açıklamada Emekli Binbaşılar Platformu şu ifadelere yer verildi:

Ben, 1994 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığından emekli olmuş bir Binbaşıyım. Emekli olduktan sonra Ankara Hukuk Fakültesinden de mezun oldum, uzun yıllar Avukatlık yaptım, şimdi de Hukuki Arabuluculuk yapmaktayım.

Bu nedenle sizlere, kısaca 3 – 5 dakika içerisinde, Emekli Binbaşılar olarak parasal yönden nasıl bir HAK İHLALİ’ ne uğratıldığımızın hukuki sebeplerini kısaca özetleyeceğim.

Ayrıca, Anayasal anlamda İTİBAR İHLALİ’ ne de uğradık, ama, onun üzerinde durmuyorum bile artık.

Bakınız;

1990 tarihinde Kıdemli Albaylara MAKAM TAZMİNATI ödenmeye başlandı.

1991 tarihinde Albaylara da MAKAM TAZMİNATI ödenmeye başlandı.

1996 tarihinde Yarbaylara da MAKAM TAZMİNATI ödenmeye başlandı.

2001 tarihinde yarbay ve daha üst rütbedeki Albay ve Kıdemli Albaylara) HİZMET (GÖREV) TAZMİNATI da ödenmeye başlandı.

Türk Silahlı Kuvvetlerindeki “askeri düzen ve hiyerarşiye ilişkin” 211 sayılı İç Hizmet Kanunu var, bu kanunun 3. maddesine göre, bizler Binbaşı olarak “ÜST SUBAY” statüsünde olmamız ve Yarbay ile “aynı statüde” olmamıza rağmen, söz konusu Makam ve Görev Tazminatları, Yarbaylara verildi, ama Binbaşılara verilmedi ve halen de verilmemeye devam ediliyor.

Halbuki, bizler, Binbaşı olarak, Yarbaylarla aynı makamlarda bulunduk, aynı görevlere tayin olduk, aynı görevleri ifa ettik, aynı hizmetleri yaptık. Bundan dolayı da Yarbaya verilen “Makam ve “Görev Tazminatı”nın, Yarbayla “aynı statüde” olan biz Emekli Binbaşılara da verilmemesi; Anayasa’nın 10 uncu maddesindeki “Kanun Önünde Eşitlik”, 55 inci maddesindeki “Ücrette Adalet Sağlanması” 35 inci maddesindeki “mülkiyet hakkı” hükümlerine kesinlikle aykırıdır.

Burada öncelikle, BİR HUSUSU ÖNEMLE BELİRTMELİYİM;

Bugün burada açıklamaya çalıştığımız husus “Binbaşıların Özlük hakkı düzeltme talebi” değildir.

Anlatmaya çalıştığım;

Kanun kapsamında zaten başlangıçta verilmiş olan, ama sonradan göz ardı edilen bir haktan ve bu hakkın ihlalinden bahsediyorum. Şöyle ki;

2001 yılında 631 sayılı KHK’ ile, Binbaşıların da “Görev Tazminatı”na hak kazandığı bir hukuki gerçektir.

Ve bu hak, bir “KAZANILMIŞ HAK’ tır.

Zira, bu düzenlemede, Albay, Yarbay, Binbaşı şeklinde gibi rütbelerden bahsedilmiyordu.

Ama, 2002 yılında 3546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında,

“En az 5 hizmet yılını dolduran personelin”, (Buna Binbaşı olarak biz de giriyorduk) 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı şekilde kapsam dışında bırakıldık.

Söz konusu bu Bakanlar Kurulu Kararı, “İHMAL” ile, “EKSİK DÜZENLEME” şeklinde ihdas edilerek, Binbaşı emeklisi olarak bizlerin “HAK İHLALİ” yoluyla mağduriyetimize sebep olunmuştur.

İdare, baktı ki bu gelişme üzerine birkaç emekli Binbaşı, mahkemelere müracaatla hak aramaya başladı,

Bu sefer de 631 sayılı KHK’dan tam 7 yıl sonra, 2008 tarihinde, 5745 sayılı Kanun ile, Binbaşılara da Görev Tazminatı hakkı tanıyan bölümü (En az 5 hizmet yılını dolduran personel ile ilgili bölümü) toptan iptal ettiler.

Yani, KAZANILMIŞ HAK, İdare Hukukunun Genel İlkelerinden olan GERİYE YÜRÜMEZLİK İLKESİ’ ne de aykırı şekilde geriye yürütülüp, yok sayılmış oldu.

Binbaşı aleyhine bu “İHMAL” ve neticesinde “EKSİK DÜZENLEME” nedeniyle de Anayasa Hukuku çerçevesinde “HAK İHLALİ” oluşturulmuş oldu….

İşte, bugün burada çığlığını attığımız HAK İHLALİ budur.

Bu “HAK İHLALİ” acilen giderilmelidir.

Esasen, Binbaşılar olarak hak ettiğimiz halde bize verilmeyen her iki tazminat da zaten bir “Rütbe Tazminatı” değildir, “Makam” ve “Görev” tazminatlarıdır.

Binbaşılara yapılan bu haksızlık;

a. 211 sayılı İç Hizmet Kanunu madde 3 de şekillenmiş “BİNBAŞI ile YARBAY’ ın “ÜST SUBAY” olarak “AYNI STATÜDE olduklarına dair hükme aykırıdır,

b. Anayasa madde 10. “Kanun Önünde Eşitlik İlkesi” hükmüne aykırıdır,

c. Anayasa madde 40. “Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması” hükmüne aykırıdır,

d. Anayasa madde 35. “Mülkiyet Hakkı” hükmüne aykırıdır,

e. Anayasa madde 55. “Ücrette Adalet Sağlanması” hükmüne aykırıdır,

f. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 28.12.2007 tarih ve Esas No:2003/494, Karar No:2006/3358 sayılı Emsal Kararına aykırıdır,

g. Uluslararası kabul görmüş “Haklı Beklenti” ilkesine aykırıdır,

h.“Kazanılmış Hakların Korunması” ilkesine aykırıdır,

i. “İdari işlemlerin geriye yürümezliği” ilkesine aykırıdır,

j. “Hukuk Güvenliği” ilkesine aykırıdır,

Bütün bu hukuki dayanakları, SGK’ya, İdare Mahkemelerine, İstinaf Mahkemelerine hepsine ilettik. Sonuç; DUYARSIZLIK, sonuç; RED…

Bunun üzerine de en son ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU da yaptık, ben şahsen yaptım mesela, şimdi onu bekliyoruz, yaklaşık 2 yıldır daha Anayasa Mahkemesi dosyamızı önüne alıp “esastan” inceleyemedi bile…

Son olarak şunu da ekleyeyim ki, Binbaşılara uygulanan bir diğer hak ihlali şudur;

Bizimle aynı statüde olan Yarbayların (Hatta bizim astımız olan askeri personelin) ÇALIŞAN / EMEKLİ MAAŞ BAĞLAMA ORANI yüzde 75 ama biz Binbaşılara uygulanan ÇALIŞAN / EMEKLİ MAAŞ BAĞLAMA ORANI yüzde 35- 40'LARA DÜŞMÜŞ DURUMDA.

Böyle adaletsizlik olur mu?

İşte bu yüzden de şu anda, Emekli Binbaşı olarak bizler, görevdeyken emrimizde çalışan ve şimdi emekli olmuş olan askeri personelden (Yani emekli astsubaylardan) daha düşük emekli maaşı alıyoruz.

Bu mümkün olabilir mi? Oluyor işte… Dünyada bunun bir örneği yok. Ben bu haksızlığı, evde eşime, çocuklarıma bile anlatmakta zorluk çekiyorum.

Astsubayların ve emeklilerinin de makam ve görev tazminatı talepleri var, onlar da kesinlikle haklıdırlar, onların da makamı ve hizmetleri asla göz ardı edilmemeli, ben emekli bir Binbaşıyım ama, aynı zamanda, artık rahmetli olmuş bir Astsubayın çocuğuyum, dayım ve iki yeğenim de astsubay emeklisi, bu nedenle astsubay camiasının çektiği sıkıntıları da çok iyi bilen birisiyim, onlara da talep ettikleri hakları kesinlikle verilmelidir.

Ama, Binbaşıdan yukarı kademelere parasal hakları ver, Binbaşıdan aşağı kademelere parasal hakları ver, ama Binbaşıya verme. İşte bu HAK İHLALİDİR. Allah katında da günahtır, kul hakkı yemektir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin belinin tam ortasına kazmayı vurup, belini kırmayın bu güzel ordunun.

EMEKLİ BİNBAŞILARA REVA GÖRÜLEN BU HAKSIZLIĞA ARTIK SON VERİN.

EMEKLİ BİNBAŞILAR, “ASKERİ ATIK” DEĞİLDİR.

EMEKLİ BİNBAŞILAR, “SOSYAL ATIK” DA DEĞİLDİR

Tüm bu hususları bugün burada Genel Kurmay Başkanlığı’na da, Milli Savunma Bakanlığı’na da, ve giderek Sayın Cumhurbaşkanlığı makamına da iletiyoruz ve diyoruz ki;

EMEKLİ BİNBAŞILARIN HAK İHLALİNDEN KAYNAKLANAN bu MAĞDURİYETİ, artık HEMEN giderilmelidir.

0c6e6b17-d82b-4227-8590-4676656dfbfa.jpg

Kaynak:Master Haber