Abdullah Gül'ün ziyareti çok konuşulmuştu! Bir dönemin en görkemli üretim tesisi şimdi icradan satışa çıktı

Abdullah Gül'ün ziyareti çok konuşulmuştu! Bir dönemin en görkemli üretim tesisi şimdi icradan satışa çıktı
200 işçisini tazminatsız kovan Kocaeli Elimsan isimli fabrika, icradan 327 milyon liradan satışa çıkarıldı. 18 Ocak'ta yapılacak satışa alacakları için dava açan işçiler de hazır bulunacak. Bir dönemin en görkemli üretim tesislerinden olan Elimsan, 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ziyareti çok konuşulmuştu.

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER

Kocaeli Kartepe’de üretim yapan ve 2008 yılında yaşanan ekonomik krizde Arap sermayesine satılan Elimsan fabrikası uzun yıllar ayakta kalmak için direndi. Ancak geçtiğimiz yıl konkordato talebi ret edilen fabrika üretim yapamaz hale geldi ve Ağustos ayı itibariyle de üretimi tamamen durdurup kapandı. 200’e yakın işçisini de işten çıkaran fabrika, 175 dönüm arazisi ile birlikte icradan satılığa çıkarıldı. Açık artırma ile yapılacak satışın birinci aralığı 11 Ocak 2024 - 18 Ocak 2024, ikinci satış aralığı ise 6 Şubat 2024 - 13 Şubat 2024’da olacak. Fabrika için belirlenen muhammen bedel ise 327 milyon lira oldu.

ARSA BEDELİ 227 MİLYON

Geniş bir alan üzerine kurulu olan fabrikanın arsası için bilirkişiler günlerce piyasa araştırması yaptı. Raporun sonuç kısmında fabrika arazisi için biçilen değer şöyle özetlendi: Söz konusu gayrimenkullerin yukarıda sayılan tüm olumlu ve olumsuz özellikleri, piyasa koşulları gibi taşınmazın değerine doğrudan etki eden tüm faktörler göz önünde bulundurulmuştur. Tüm bu veriler ışığında 191 ada, 6 parsel sayılı taşınmazın arsasının ise m² birim değerinin 1.300,00 TL/m² olabileceği kanaati hasıl olmuştur. Ayrıca taşınmazın üzerindeki yapıların değeri serbest piyasa yapı maliyetleri dikkate alınarak nihai sonuca ulaşılmıştır. 175 bin metrekare alan üzerine kurulu olan fabrika arsası için biçilen değer 227 milyon lira oldu. Bilgisayar, klima ve diğer teknik ekipmanlar için belirlenen değer de 21 milyon lira oldu.

whatsapp-image-2023-12-26-at-13-55-16-2.jpeg

KONKORDATO TALEBİ REDDEDİLDİ

Uzun zaman icralara karşı işçilerin fabrikada eylem yaptığı Elimsan kapanmasının ardından bankalar ve alacakları olan firmalar fabrikayı icraya verdi. 4 Ekim’de Kocaeli 1. Asliye Ticaret Mahkemesi firmanın konkordato ve kesin mühlet talebini ret etmesinin ardından icra takipleri işleme alındı. İşleme alınan icra kararlarının ardından Kocaeli İcra Dairesi, fabrikan binaları ve arsasının satış ilanını yayınladı.

whatsapp-image-2023-12-26-at-13-55-16-1.jpeg


SATIŞTA İŞÇİLER DE HAZIR BULUNACAK

Satışta işten çıkartılan, alamadıkları tüm tazminatları ve maaşları için dava açan işçiler de hazır bulunacak. İşçiler haklarının verilmesini talep edecek. Kocaeli 8. İcra Dairesi, 2020 yılında da fabrika içinde bulunan 540 adet akım trafosu, 540 adet muhtelif orta gerilim ölçü transformatörleri akım trafosu, 500 kilo emayeli bakır tel ve 5 ton saç icradan satıldı. Fabrikadan alacaklarını tahsil edemeyen çok sayıda hammadde tedarikçisi, güvenlik ve yemek şirketleri de alacakları için fabrikayla davalık olmuştu.

whatsapp-image-2023-12-26-at-13-55-15.jpeg

ABDULLAH GÜL'ÜN ZİYARETİ ÇOK KONUŞULMUŞTU

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 2012 yılında Elimsan'ı ziyaret etmişti. Gül'ün ziyaretiyle ilgili hazırlanan haberde şu ifadelere yer verildi: Elimsan gezisi sırasında ileri teknoloji ürünü savunma sanayi ürünlerinden çok etkilenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; üretim hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Sait Gönenç ve Genel Müdür Mustafa Ertürk’ten bilgi aldı. Bilhassa roket ve silah parçaları ile ilgilenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, numuneleri uzun süre inceledi ve sorular sordu. Savunma sanayinin önemine, yüksek teknolojili katma değeri yüksek özel ürünler üretiminin ülke ekonomisine gerekli olan katkıya işaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yapılan projeleri öğrenince şirket yetkililerini tebrik etti. Elimsan gezisinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Milletvekilleri Fikri Işık, Sibel Gönül, Muzaffer Baştopçu, Zeki Aygün, İlyas Şeker, M. Ali Okurşlik etti.

Kaynak:Master Haber