2023 kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? 2023 kış lastiği zorunluluğu başladı mı?

2023 kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? 2023 kış lastiği zorunluluğu başladı mı?
Havaların soğuması ve kar yağışının yurt genelinde etkili olmasıyla beraber sürücüler 2023 kış lastiği uygulamasının ne zaman başlayacağını merak etmeye başladı. Kış lastiği uygulamasına dair merak edilen detaylar Google arama motorlarında sık sık araştırılmaya devam ediyor. Peki 2023 kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? 2023 kış lastiği zorunluluğu başladı mı? İşte ayrıntılar...

Son günlerde ülkemiz genelinde ektili olan fırtınalı ve karlı havalar herkese zor anlar yaşattı. Yer yer donmalar meydana gelirken yollar kapandı sürücüler yolda kaldı. Aniden gelen kışın ardından sürücüler ise 2023 kış lastiği uygulamasının başlayacağı tarihi sık sık araştırmaya başlattı. Binlerce sürücüyü yakından ilgilendiren kış lastiği uygulaması ne zaman başlayacak?   2023 kış lastiği zorunluluğu başladı mı? İşte detaylar... 

616688454E3Fe10E90A3C0B5

2023 KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

Araçlarında kış lastiği kullanımının zorunlu olduğu tarihler bulunmaktadır.  Bu tarihler her yıl 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri oluyor. Buna göre 2023 yılında da kış lastiği kullanacak olan kişiler 1 Aralık’tan itibaren bu lastikleri takmak zorundalar. Aksi takdirde sürücüler trafik cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Ticari olmayan araçlar için ise her ilin valiliği tarihe karar verecek.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI NE KADAR?

Uygulama çerçevesinde lastik takmayan araçların sürücülerine geçtiğimiz sene 1152 TL'lik trafik cezası kesilmişti.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU OLAN ARAÇLAR HANGİLERİDİR?

Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna dair aktarılan bilgilere göre, Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir halinde değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine kıyasla daha iyi yol tutuşa sahip olduğu için bu lastik türü yüksek güvenlik sağlamaktadır.

DOBLO ARAÇLARA KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm'den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği ise 1,6 mm'den az olmamalıdır. Kamyonet olarak tescil edilen ancak özel olarak kullanılmakta olan “Doblo” türü araçlarda kış lastiği zorunlu değildir. 

KIŞ LASTİĞİ TAKMANIN ZORUNLU OLDUĞU İLLER HANGİLERİDİR?

İstanbul

Ankara

Bursa

Edirne

Afyonkarahisar

Ağrı

Aksaray

Amasya

Ardahan

Artvin

Batman

Bayburt

Bilecik

Bitlis

Bolu

Burdur

Çankırı

Çorum

Denizli

Düzce

Elazığ

Erzincan

Erzurum

Eskişehir

Gümüşhane

Hakkâri

Iğdır

Isparta

Karabük

Karaman

Kars

Kastamonu

Kayseri

Kırıkkale

Kırklareli

Kırşehir

Kocaeli

Konya

Kütahya

Manisa

Muş

Nevşehir

Niğde

Sakarya

Samsun

Sivas

Şırnak

Tekirdağ

Tokat

Tunceli

Uşak

Van

Yozgat

Zonguldak