Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya

Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya

VAZGEÇMEDİĞİN TÜM DENEYİMLERİN CESARTİNLE VAR OLUR MU?

Bir bebeğin dünyaya gelişinin sancılı olduğu bir yerde, her şeyin kolay olacağını mı sandık! Tuzun tadı tatlıyı yiyince belirginleşir. Mutluluğun tanımı ise mutsuzluğu bilen için başkadır… Emeksiz gelen her şey kişi için anlamsızlaşır. O halde cesaret gerek, motivasyon gerek, bilmek yetmez araştırmak gerek, yeniden yeniyi öğrenmek gerek. Bıkmadan, usanmadan, umudu yitirmemek gerek…

Kolayca pes eden insanların hayatlarına dönüp baktığımızda tükenmişliğe rastlarız. Yaşanılan acılara karşı dirençsiz kaldığını görürüz. Oysaki acı; güçlendirendir, bakmayı bilene… Başkasında gördüğümüz eleştirdiğimiz birçok noktayı hayat önümüze çıkarır. Çünkü kimse sınanmadığı günahın masumu değildir. İnsan insanla güzelleşir oysaki, acıyı da mutluluğu da paylaştıkça anlam kazanır. Paylaşacak kimsen yoksa insanlara ne kattığına dönüp bakmalısın. Uzun vadede her birey alıp götürene değil, bir şeyler katana sahip çıkıyor, kanımca.

Felsefede ‘tekrar denemek cesareti’ genellikle yeniden doğuş, süreklilik ve kişisel gelişimle ilişkilendirilir. Friedrich Nietzsche’nin ‘Übermensch’ (üstün insan) kavramı bu anlamıyla ilgilidir. Nietzsche, zorluklarla karşılaşıldığında bunlardan kaçınmak yerine onlarla yüzleşmeyi ve aşmayı önerir. Bu yaklaşım, kişinin kendini aşması ve sürekli gelişim arayışıyla özdeşleşir. Bununla birlikte, Doğu felsefesinde de benzer bir kavrayış bulunabilir. Örneğin, Zen Budizm’de ‘Shoshin’ veya ‘Başlangıç Bilgisi’ kavramı, sürekli öğrenme ve yeniden başlama fikrini temsil eder. Bu yaklaşım, her deneyimin bir öğrenme fırsatı olduğunu kabul eder ve sürekli olarak kendini geliştirme ve dönüşme arzusunu teşvik eder.

Düşen bir bebek yürümeye çabalamaktan vazgeçer mi? Bu bebek vakti zamanında bizler değil miydik? Peki ne oldu da insanoğlu tekrar denemekten vazgeçer oldu? El alem ne dere takılıp kalanların tekrar denemekten vazgeçtiğinin altını çizmek isterim. Sizin gibi düşünmeyenlerin sizi yargılamasına izin vermek ya da hakkınızdaki düşüncelerine takılmanız hayatınızda sizi ileriye değil geriye doğru götüreceği aşikar. Sizin düşüncenizde olmayanın sizin adımlarınızı atmasını beklemeyin zaten. Yeniden doğmaya karar vermek elindeyse, yok olmana sevinecek kişileri mutlu etme derim.

Hayatta sahip olman gereken en önemli özelliğin cesaretindir. Cesaretin içinde kararlılık, risk alma, inanç, adanmışlık, öz farkındalık, moral, deneyim, destek ve ilham vardır. Bu unsurların kombinasyonu, senin cesaretli olmana hizmet edip, tekrar denemek konusunda ışığındır. Tüm özellikler zorluklarla başa çıkmana destek verir. Unutma ki cesaretin, zamanla gelişebilir bir özellik olup, deneyimlerin, öğrenme ve kişisel gelişiminle güçlendirilebilir.

Tekrar denemekten korktuğun tek şeyin seni aşağıya çektiğinden emin oldukların olmalıdır. Bağımlılık, toksik ilişki gibi… Dilerim yenilmeyi göze aldığın cesaretinle hayatını şenlendirirsin ve unutma ki kader gayrete aşıktır! Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi:

‘Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin, kurtarıcı kendiniz olun.’.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Psk. Derya Yalçınkaya Arşivi