Dr. İlkut Taha Taslı

Dr. İlkut Taha Taslı

SURİYE PKK'SININ SÖZDE ''YEREL SEÇİMLERİ''-1: GERRYMANDERING

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü kontrolündeki bölgelerde 11 Haziran 2024 tarihinde “yerel seçim” yapılması planlanıyor. Seçimlerin propaganda değeri yüksek. Dünyaya yönelik “Suriye’de kaos ve kriz varken, bizim bölgemizde demokrasi siyasetin her aşamasında yaşanıyor” propagandası için seçimler kullanılıyor.

Örgüt, “seçimler” için hazırlıklara başladı. Bu bağlamda ilk olarak Suriye’nin kuzeyinde kontrol ettiği alanlarda “idari taksimat yasası” gündeme geldi ve sözde “Meclis” tarafından onaylanarak “yürürlüğe” girdi. Örgüt kaynaklarında yer alan adıyla “Kuzey ve Doğu Suriye İdari Bölgeler Kanunu 30 Nisan 2024 tarihinde Demokratik Halklar Meclisinde onaylanarak yürürlüğe konulmuştur.” Buna göre terör örgütünün kontrol ettiği bölgelerde kanton, büyükşehir, şehir, belde, köy ve mezra tanımları yapıldı, bu statülerin alınabilmesi için gerekli nüfus şartları belirlendi ve ilçe uygulaması kapsam dışı bırakıldı.

Bu uygulamalar, öncelikle devletleşme sürecinin bir yansıması. Hatırlanacağı üzere Aralık 2023 döneminde “Toplumsal Sözleşme” adı altında “anayasa” ilan edilmişti. Bu “Kanun” da benzeri bir sürecin ürünü olarak görülebilir. Öte yandan ciddi bir gerrymandering faaliyetidir.

Siyaset bilimi literatüründe Gerrymandering olarak bilinen kavram, otoritenin -kamu yararı düşüncesini ve demokrasinin evrensel ilkelerini bir kenara bırakarak- siyasi menfaat sağlamak amacıyla seçim çevrelerini kendi lehine ve dolayısıyla rakiplerinin aleyhine olacak şekilde belirlemesini ifade eder. Kavramın kökeni ABD’de 1812 yılında yapılan bir seçime dayandırılıyor.

Suriye PKK’sının (sözde) Meclis eliyle yaptığı “idari taksimat” da gerrymandering bağlamında değerlendirilebilir. Suriye’de BAAS yönetimi de dahil olmak üzere idari taksimatla-kimlik arasında bir bağ hep vardı. Şam yönetiminin 2011 öncesinde, idari taksimat üzerinden toplumu bölerek yönetme yoluna gittiği ve patronaj ağları oluşturduğunu söylemek mümkün.

Suriye PKK’sı da bu doğrultuda hareket ederek kontrolü altındaki yerleşim birimlerinin statülerini değiştiriyor. Büyükşehir uygulaması ve ilçelerin kaldırılması bu bağlamda özellikle zikredilmeli. Örgüt, kendine yeterli destek bulamadığı yerleşim birimlerini, “idari taksimat” yoluyla destek alabileceği yerleşimlere eklemliyor. Ayrıca “idari taksimat” aracılığıyla ENKS’yi oluşturan siyasi partilerin, STK’ların ve aşiretlerin seçime yönelik tutumlarını etkilemeye çalışıyor olabileceği de ifade edilmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dr. İlkut Taha Taslı Arşivi