''OKUL ALIŞVERİŞİ HAFTASINDA FİYATLAR CEP YAKIYOR''

Okul alışverişi haftasında fiyatlar cep yakıyor

İlk okul birinci sınıflar ile anaokulları uyum haftası kapsamında yarın (2 Eylül) itibariyle kapılarını öğrenciler için açıyor. Veliler çocuğum sahip olduğum şartların en iyisi ile okusun derdinde iken bu durumu fırsata çevirmek isteyen okul servislerinden, yemekhane ücretlerine, kaynak kitaptan, kantin fiyatlarına her şeyin fiyatı uçmuş durumda…

Okul Servis Sözleşmelerine Dikkat

Önümüzdeki iki hafta boyunca velileri en fazla yoracak masraf kaleminin başında ne yazık ki okul servis ücretleri geliyor. Çocuğunun güvenli bir şekilde okula gidip gelmesini isteyen veliler ile servis şirketleri arasında yapılan sözleşmelere dikte edilen maddelere dikkat edilmesi gerekiyor.

İstanbul’da en kısa mesafe 17.379 TL’den başlayarak, en uzak mesafe ise 40.671 TL olarak açıklandı. Ancak bu fiyat tarifesine uymak istemeyen bazı firmalar açıklanan miktarın üzerinde aldıkları paraların kendilerinden iade edilmek istenmeyeceğine dair velilere sözleşme imzalatmak istiyor. Ancak hukukumuza göre tüketicinin durumunu daha da ağırlaştıran sözleşme maddeleri yazılmamış sayılmaktadır. Bu yüzden velilerden fazla alınan paraların tamamı geri alınması mümkün.

Yemek Ücretleri

Okul yemek ücretlerinde ise bir çocuk istenen para 27.000 TL ‘den başlıyor. Tabi benim burada yazdığım en az olan ödeme miktarları, bazı özel okullarda bu miktar çoktan 100.000 TL’yi geçmiş durumda.

Kaynak Kitap

Çok uzun bir süredir bildiğiniz üzere devlet okullarda okutulacak kitapları ücretsiz olarak öğrencilere vermekte, ancak ne özel okullar ne de bazı devlet okullarında asıl kaynak olarak kullanılması gereken bu temel eserler değil ek kaynak olarak on binlerce para vermek suretiyle velilere her yıl dünyanın kitabı aldırılmakta.

Harvard internet alışveriş sayfasında dünyanın en önemli bilim insanları tarafından yazılan bir kitabın ortalama satış fiyatı sadece 15-30 usd aralığında olduğu halde bizde neden hala bir set kitap için 50-100 bin lira arasında fiyat istenir anlamış değilim.

Ekonomi yönetimi eylül ayı içinde enflasyonun yüzde 50’nin altına düşeceğini söylese de çarşı pazardaki veriler hiç de öyle durmuyor. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci için zorunlu masraf kalemi olan kıyafet, çanta, okul servisi, kitabı, yemeği derken bir öğrencinin velisine yıllık maliyeti her şeyi en uygunundan hesaplamak suretiyle 100 bin lira tutacak gibi

İyi Dersler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Zafer Arşivi