HACİZ İHBARNAMELERİNE DİKKAT

Her yeni günü dolandırıcıların bitmek tükenmek bilmeyen hayal güçleri ile kurdukları tuzaklara düşen vatandaşların mağduriyetlerini dinliyoruz. Son zamanlarda vatandaşların hesaplarına, ev, arsa, tarla ve arabaları üzerine hiç tanımadıkları kimseler tarafından konulabilecek hacizler sonrasında yaşanacak mağduriyetlerin ne olabileceğini gelin yazımızda birlikte inceleyelim.

Haciz İhbarnamesi Nedir?

Borçlu hakkında başlatılan takibin kesinleşmesinden sonra dosya alacaklısı tarafından borçlunun alacaklısı olduğu düşünülen takip dışı üçüncü kişilere gönderilen haciz yazılarına haciz ihbarnamesi denilmektedir.

Bu yolla borçludan alacağı olan kişi ve kurumlar üçüncü kişilere icra dairelerinden tebligat göndererek borçluya ödeyecekleri bir para olması halinde onu borçluya değil icra dairesine ait hesaplara yatırılması emredilir.

Muvazaalı Takiplere Dikkat

Alacaklı ile borçlu anlaşarak gerçekte hiç olmayan hayali bir alacak için anlaşmalı olarak takip başlatabilir ve borçlu hakkında başlatılan takibin kesinleşmesinden sonra, dosya borçlusunun üçüncü şahıslardaki hak ve alacaklarının haczi için daha önceden kötü niyetli kimseler tarafından malı mülkü özellikle de banka hesaplarında yüklü nakit parası olduğu belirlenen kimselere haciz ihbarnamesi gönderilebilir.

Haciz ihbarnamesinin üçüncü kişiye hiç ulaşmadığı yahut bilerek ulaştırılmadığı durumlarda gıyabında üçüncü kişiye gönderilen 89/1 haciz ihbarnamesi üzerine ikinci ve üçüncü haciz ihbarnameleri gönderildikten sonra yasal süresi içerisinde ihbarnameye itiraz etmeyen, dosya borçlusunu hiç tanımayan, aralarında herhangi bir ticari bağ ve bağlantının olmadığı borçlunun borcu yüzünden tüm malvarlığı üzerine haciz konulabilir. Hatta bankada bulunan parası hızlı bir şekilde haczedilerek dosya alacaklısına ödenebilir.

Vatandaş Kendisini Kötü Niyetli Kimselerden Nasıl Koruyacak?

Hakkınızda açılan bir icra takibi ya da davanın var olup olmadığını www.vatandas.uyap.gov.tr adresinden kolayca T.C kimlik numaranızı ve e- devlet şifrenizi girerek öğrenebilirsiniz. Bunun yanında Uyap SMS bilgi sistemine 4060 üzerinden kayıt yaptırabilir ve yargı birimlerinde hakkınızda görülmekte olan bir dosyada herhangi bir olay gerçekleştiğinde SMS bilgi sistemi ile anında bilgilendirilebilirsiniz.

Ne Yapmak Gerekir?

Böyle bir durumla karşılaşılması halinde doğrudan haciz koyan icra dairesine giderek itiraz da bulunulması ve hiç tanımadığınız kimseler tarafından mağduriyetinize çok açık bir şekilde sebebiyet verildiğini anlamanız halinde doğrudan Cumhuriyet Savcılıklarına giderek suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Zafer Arşivi