VATANDAŞIN KREDİ KARTI İLE İMTİHANI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni taslağı, 7.000 TL üzeri ödemelerde banka veya kredi kartı kullanımını zorunlu kılarsa, mevcut ekonomik koşullarda yüzbinlerce vatandaş mağdur olabilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan taslak çalışma kapsamında 7.000 Türk Lirası üzeri ödemelerin banka yada kredi kartı ile ödeme yapılacak olmasının zorunlu hale getirilmesi halinde yüzbinlerce vatandaş mağdur olabilir.

Merkez Bankası tarafından uygulanan sıkı para politikası sonrasında bankalar tarafından kredi kullanımının zorlaştırılması, sıcak paraya olan erişimin zorlaşması ve son dönemde kredi kartı faiz oranlarının artması, taksit sayısının kaldırılması ve bazı kullanım limitlerine sınırlama getirilmesi ne yazık ki vatandaşın içinde bulunduğu borç yükünü içinden çıkamaz bir hale getirdi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Verilerine göre Ocak-Temmuz Döneminde kredi kartını 784 bin kişi ödeyemedi. Yine aynı dönemde bireysel kredisini ödeyemeyen ve yasal takibe düşen kişi sayısı da 642 bin kişi olarak kayıtlardaki yerini aldı.

22.734.763 İcra Dosyası Var

Ülkemizde halen icra müdürlükleri tarafından takibi devam eden 22.734.763 icra dosyası bulunmakta, söz konusu dosyaların 6.480.794 adedi sadece 2024 yılında açılmış durumda. Borçlu hakkında başlatılan takiplerde banka hesaplarına konulan hacizler sonrasında banka kartlarının alışverişte kullanılması mümkün değil, diğer taraftan kredi kartından doğan alacaklar nedeniyle başlatılan icra takipleri kapsamında zaten takibe uğrayan borçlu borcunu ödemeden kredi kartını kullanabilmesi mümkün değil.

Bireysel Kredi ve Kredi Kartını Ödeyemeyen Kişi 1 Milyonu Aştı!

2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı ayına göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 41 artarak 1.063 bin kişi oldu.

db98e95c-8e76-4ab8-800c-5d4e0648a41c.jpg

Temmuz 2024 İtibariyle Negatif Nitelikli Bireysel Kredi Bakiyesi 89 Milyar TL Oldu

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Temmuz 2024 verisine göre bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 122 artış ile 89 milyar TL oldu.

Yasal Takipteki Borçlular Kart Kullanamayacak!

Eğer vatandaşa 7 bin TL üzeri alışverişlerde kredi kartı ya da banka kartı kullanma zorunluluğu getirilirse sadece Temmuz 2024 ayında takibe düşen 1 milyonda fazla kişinin taslak metnin uygulanması halinde çok büyük mağduriyetler yaşamasına neden olunabilir.

Yasal takipte ödenemediği için icraya düşen kredi kartlarının kullanılması mümkün olmadığından vatandaşların bu kartları kullanarak alışveriş yapması da mümkün olamayacak.

29fff640-5afd-4fb4-8e82-4aeee83482ac.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Zafer Arşivi