ARABULUCULUKTA ANLAŞMA SAYISI YARIYI GEÇTİ

Kira ve kat mülkiyetinden doğan uyuşmazlıklarda arabuluculuğun zorunlu hale getirildiği 1 Eylül 2023 tarihinden bu yana, taraflar aralarındaki anlaşmazlıkların yarısını davaya taşınmadan arabuluculuk süreci ile sonlandırdı. Arabuluculuk sürecinin taraflara sağladığı faydaların ne olduğunu ve anlaşma ile sonuçlanan dosya sayısını yazımızda birlikte inceleyelim.

ANLAŞMA SAYISI YARIYI GEÇTİ

Kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk 6 ay önce resmen hukukumuzda uygulanmaya başladı. Bu kapsamda kira ilişkisinden kaynaklı olarak arabuluculuğa toplam 130 bin civarında başvuru yapılarak söz konusu başvuruların yarısından fazlası 69 bin civarında dosya anlaşma ile neticelendi.

YARGILAMALARDA SÜRE ÇOK UZUYOR

Arabulucu önüne gelen bir kira uyuşmazlığının anlaşma ile çözümlenememesi halinde yapılacak yargılamalarda yerel mahkemeden istinafa oradan da temyize uzayan yargılama süreçleri ortalaması beş yılı geçebiliyor.

ARABULUCULUĞUN FAYDALARI

Mahkemeden daha kısa sürer ve ekonomiktir. Arabuluculuk anlaşması mahkeme kararına eşdeğerdir. Uyuşmazlığın her aşamasında başvurabilirsiniz. Arabuluculuk sürecinde uyuşmazlıklarınızı rahat bir ortamda ve açıkça konuşabilirsiniz. Süreçte konuşulan her şey gizli tutulur. Taraflar kendi çözümlerini bulduklarından anlaşmazlıklar ortadan kalkarken ilişkiler de sürdürülebilir.

EN ÇOK EV SAHİPLERİ ÖDÜN VERMEKTE

Özellikle tahliyeye ilişkin kira uyuşmazlıklarının anlaşma ile çözümlenmesinin bir yolu mal sahiplerinin ciddi anlamda mahkemeye dosyayı taşıyarak uzun yıllar yargılamalarla uğraşmamak adına kiracılarına hem taşınma (nakliye bedeli) hem de taşınma sürecinde birkaç ay kira vermeden evde oturabileceğinin kararlaştırılması halinde bir çözüm yolu olarak arabuluculukta anlaşma tutanaklarının tanzim edildiği görülmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Zafer Arşivi