Dr.Buğra Gökçe:"Asgari ücret yaşam maliyetleri karşısında eridi"

Dr.Buğra Gökçe:"Asgari ücret yaşam maliyetleri karşısında eridi"
Dr. Buğra Gökçe’nin açıklamalarına göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetini karşılayan asgari ücretin oranı Ocak ayından bu yana yüzde 32'den yüzde 24,6'ya düştü. Artan enflasyon dar gelirli kesimleri daha da zorlarken, yıl sonunda asgari ücretin alım gücünde yeni bir düşüş bekleniyor.

Asgari Ücretin Oranı Giderek Düşüyor

Dr. Buğra Gökçe’nin açıklamalarına göre, Ocak ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetine oranla asgari ücretin karşılama oranı yüzde 32 seviyesindeydi. Ancak bugün bu oran yüzde 24,6’ya geriledi. Yaşam maliyetleri arttıkça, asgari ücretin alım gücü hızla düşüyor.

2023’te En Kötü Dönem Haziran Ayı Oldu

2023 yılında asgari ücretin İstanbul'daki yaşam maliyetini karşılama oranı en düşük seviyeye Haziran ayında ulaştı. Bu dönemde oran yüzde 24’e düştü. Ara zamlarla oran yüzde 30 ile yüzde 24 arasında değişiklik gösterdi. Ancak bu yıl herhangi bir iyileştirme yapılmadığı için yıl sonunda bu oran daha da düşecek.

Maaşlar Yaşam Maliyetlerini Karşılamıyor

Enflasyonun etkisiyle maaşlar, artan yaşam maliyetleri karşısında erimeye devam edecek. Dr. Gökçe’ye göre, gelirler giderek maliyetleri karşılayamaz hale gelirken, dar gelirliler enflasyonun baskısı altında eziliyor.

Enflasyon: Çalışanların Üzerindeki Yük

Enflasyonu “haksız bir yaşam vergisi” olarak nitelendiren Dr. Gökçe, bu yükün dar gelirli çalışanların, emeklilerin ve memurların omuzlarına bindirildiğini vurguluyor. Enflasyonun tüm ağırlığının, ne yazık ki, bu kesimlerin sırtına vurulduğunu belirtiyor.

Resim