Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu

Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformunun 51 günlük yolculuğun ardından ülkeye getirildiğini duyurdu. Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda faaliyet gösterecek tesis, mevcut üretimi iki katına çıkararak 20 milyon metreküpe ulaşacak ve 4,4 milyon haneye doğal gaz sağlayacak.

TÜRKİYE'NİN İLK YÜZER DOĞAL GAZ ÜRETİM PLATFORMU ÜLKEYE GETİRİLDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformunun ülkeye getirildiğini açıkladı. Yaklaşık 51 gün süren bir yolculuktan sonra platform, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda üretimi iki katına çıkaracak.

ÜRETİM 20 MİLYON METREKÜPE ÇIKACAK

Bakan Bayraktar, şu anda günlük 10 milyon metreküp olan üretimin bu tesis sayesinde 20 milyon metreküpe çıkacağını ve ilave 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

"GEMİ DEĞİL, SANAYİ TESİSİ"

Bayraktar, bu platformun bir gemi değil, endüstriyel bir sanayi tesisi olduğunu vurguladı. Deniz tabanından çıkarılan doğal gaz, 180 kilometre mesafedeki BOTAŞ hattına bağlanacak.

ÜRETİM KAPASİTESİ ARTACAK

Platformun aktif hale gelmesiyle Türkiye'nin doğal gaz üretiminin yıllık 7,5 milyar metreküpe ulaşacağını, bunun ülkenin ihtiyacının yüzde 15'ini karşılayacağını söyledi.

ÜRETİM TESİSİNİN BÜYÜKLÜĞÜ

Yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğindeki tesis, 3 futbol sahası büyüklüğünde. Tesis, 20 yıl boyunca 10 milyon metreküp günlük üretim kapasitesiyle çalışacak.

PERSONEL TÜRK MÜHENDİSLERDEN OLUŞACAK

Yaklaşık 165 personelin çalışacağı platformda, personelin büyük çoğunluğunun Türk mühendis ve teknisyenlerden oluşacağını belirtti.

YENİ GAZ KEŞİFLERİ İÇİN PLANLAR

Bakan Bayraktar, Karadeniz'de yeni gaz keşifleri için Abdülhamid Han gemisinin görevlendirildiğini ve bu yıl içinde yeni bir sondaj yapılacağını açıkladı.

ORUÇ REİS SOMALİ'YE UĞURLANACAK

Oruç Reis gemisi, Somali'de 15 bin kilometrekarelik alanda sismik araştırmalar yapacak. Bakan Bayraktar, bu konuda da bir uğurlama töreni planladıklarını söyledi.